Цивілізований світ вирішив відправити Росію на "примусовий карантин"

23 лютого 2021, 06:49
Ізоляція Кремля буде посилюватися з кожним днем - ось головна повістка Заходу сьогодні щодо Володимира Путіна і його режиму.
Володимир Путін
Володимир Путін / Фото Reuters

Міністри закордонних справ країн-членів Євросоюзу один за іншим заявляють, що сьогодні буде схвалений новий проект санкцій проти Росії - цього разу у зв'язку зі справою Навального

Санкції ці, судячи із заяв голів зовнішньополітичних відомств, будуть точковими і навряд чи кардинально змінять ситуацію у російській економіці. Але вони свідчать про тенденції, які є набагато важливішими за самі санкції.

Ця тенденція - подальша ізоляція Росії від цивілізованого світу, я б сказав - самоізоляція у результаті дій Кремля. Давайте згадаємо, що коли запроваджувалися перші санкції - після анексії Криму і початку війни на Донбасі - у нас весь час з'являлися побоювання, що це ненадовго, що обмеження ось-ось скасують. Лідерам країн, які виступали за продовження санкцій, доводилося щоразу умовляти своїх більш лояльних до Кремля колег.

відео дня

читайте такожУкраїна і Польща відкрито попросили Байдена "вбити" Північний потік-2Тепер все це вже позаду. Про запровадження нових санкцій проти Росії першим заявив глава зовнішньополітичного відомства Австрії - тієї самої країни, на весіллі колишньої міністерки закордонних справ якої витанцьовував сам Володимир Путін. І справа не тільки у тому, що Росії плювати на вмовляння Європейського Союзу.

Справа ще й у західній громадській думці. Можна було переконувати своїх громадян, що в Україні "внутрішній конфлікт", а жителі Криму "самі" вирішили приєднатися до Росії - і те не дуже спрацьовувало. А ось коли мова йде про порушення прав людини, про "Новачок", про розгін протестів - що тут вибрикуватися. Все і так є зрозумілим.

При цьому є зрозумілим й інше: коли авторитарний режим відчуває безкарність у своїх діях за кордоном, він рано чи пізно починає бити і вбивати власних громадян. Такою є логіка людожера.

Саме тому ні про яке взаєморозуміння між Росією і цивілізованим світом мови не йде. Не буде його, цього взаєморозуміння. Кремль і далі буде здійснювати один злочин за іншим. А це означає, що і підтримка України у її протистоянні російської агресії буде тільки посилюватися - і у цій солідарності немає вибору ані у нас, ані у Заходу.

Віталій Портников, журналіст, для Еспресо

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти