Чи зануриться Україна в темряву, або Чим загрожує дефіцит вугілля на ТЕС

5 лютого 2021, 08:50
Критична ситуація із запасами вугілля на українських ТЕС утворилася не просто так – у цьому зацікавлені конкретні структури.
Росія знову намагається задіяти енергетичні важелі впливу на Україну / УНИАН
Росія знову намагається задіяти енергетичні важелі впливу на Україну / УНИАН

Дефіцит запасів вугілля на складах теплоелектростанцій, відповідно до заяви НКРЕКП, загрожує стабільній роботі енергоблоків ТЕС, що згодом можуть відчути і споживачі електроенергії в Україні.

Передусім слід зазначити, що проблема дефіциту вугільних запасів виникла невипадково. Так сталося через недостатній контроль уряду та умисні дії гравців ринку.

Контроль уряду завжди мав місце: протягом багатьох років за кілька місяців до початку опалювального сезону уряд відстежував, скільки накопичено газу у газосховищах та які запаси вугілля на майданчиках ТЕС на зимовий період. Перед нинішнім опалювальним сезоном такого контролю не було.

відео дня

Основні гравці ринку електроенергії багато років переконували уряд, що запаси вугілля – це суто їхня комерційна справа. Передусім це стосується підприємств ахметівського ДТЕКу. Вони наполягали: споживачеві потрібна електроенергія, а не вугілля, з якого вона виробляється, от він її і матиме, а скільки там накопичено вугілля – це не його справа і не уряду. Це – справа комерційної компанії, а тому вона сама вирішуватиме, скільки їй запасати вугілля.

читайте такожЗ новою кабалою! Які тарифи зростуть у 2021 роціТаким чином, за відсутності необхідного контролю з боку уряду на опалювальній сезон 2020-2021 гравці ринку не створили належних запасів вугілля. І в цьому був певний умисел.

  • По-перше, ахметівські структури зацікавлені у тому, щоб споживалося більше "зеленої" енергії, бо вони набудували чимало потужностей сонячної та вітрової генерації. І за неї можна отримати "зелений тариф", тобто значно більше коштів, ніж за кіловат теплової електроенергії. Зрозуміло, вони зацікавлені змусити країну поступово відмовлятися від вугільної енергетики й переходити на "зелену" енергетику. А така логіка просто не передбачає створення великих запасів вугілля.
  • По-друге, коли бракує власної електроенергії, її можна взяти там, де вона є – в Росії чи в Білорусі, де вона також російського походження. І дії в цьому напрямку ми спостерігаємо від самого початку 2021 року.

Аби унеможливити подібні маніпуляції, уряд зобов’язаний контролювати створення запасів вугілля на зиму. Адже два зазначені вище способи поповнення електроенергії суттєво б'ють по кишенях споживачів та державному бюджету, тому що в разі дефіциту вугілля доведеться споживати більше дорогої електроенергії.

Крім того, це б'є і по країні в цілому, тому що змушує її купувати електроенергію у країни-агресора, аби уникнути віялових відключень.

читайте такожПідвищенням тарифів українців заводять у злидніДо того ж, вугільна генерація електроенергії відіграє роль маневрової для атомної генерації. І якщо теплова (вугільна) генерація суттєво скорочується, тоді й атомні енергоблоки опиняються під загрозою відключення у випадку виникнення критичної ситуації. А тоді виникає просто провал в енергобалансі, який знов-таки доведеться компенсувати за рахунок термінового імпорту електроенергії ззовні.

Скільки в цих діях підступного замислу ворога, а скільки – гри на ворога з боку корисних ідіотів, сказати важко. Але цілком очевидно, що Росія знову активізувала спроби задіяти енергетичні важелі впливу на Україну.

В офіційній заяві НКРЕКП говориться, що через виникнення дефіциту вугілля на складах ТЕС будуть вводитися в дію графіки аварійного припинення електропостачання споживачам. Та слід зазначити, що такі графіки завжди обраховуються і завжди повинні бути під рукою. Бо якщо завтра раптом вдарять морози до -30, такі відключення цілком можуть розпочатися. Особливо з урахуванням аварії, яка відбулася на Придніпровській теплоелектростанції (м. Енергодар), яка, до речі, теж належить ДТЕКу…

Але з огляду на теплу, як для зими, погоду, навряд чи віялові відключення стануть нашою найближчою реальністю. В принципі, навіть -20 ми маємо перенести без особливих проблем.

читайте такожБрак субсидій і масові неплатежі: що буде з тарифами в 2021 роціПроте в разі, якщо доведеться вдатися до віялових відключень, це зачепить чимало регіонів та міст країни. Власне, тому ці відключення і називаються "віяловими": спочатку на декілька годин відключається електроенергія в одній місцевості, потім – в іншій і так далі.

Але те, наскільки ці відключення будуть масштабними, залежатиме від дефіциту електроенергії, який буде виникати на тлі низьких температур. Адже не по всій країні буде -20 одночасно – десь на півдні все одно зберігатиметься плюсова температура, десь на півночі встановиться мінусова, тож буде очевидним, де виникає дефіцит.

Отже, поки що підстав для апокаліптичних прогнозів про "Україну в темряві" – немає. Але певні проблеми можливі. І добре, що заздалегідь повідомляється про дефіцит вугілля – тепер споживачі будуть готові до позаштатних ситуацій. Тому важливо, щоб графіки віялових відключень були готові, аби в разі виникнення критичної ситуації можна було оперативно спрацювати.

Михайло Гончар, президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", експерт з питань енергетики, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти