StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Висока кухня та осінь кулінара: рецензія на фільм "Смак пристрасті"

16 лютого 2024, 21:38оновлено 16 лютого, 22:44
В українському прокаті йде фільм "Смак пристрасті" - французька кулінарна мелодрама режисера Чан Ань Хунга.
1708111318-6754.jpg
Бенуа Мажимель і Жюльєт Бінош у фільмі "Смак пристрасті" / Gaumont

Франція, так звана Belle Époque (тобто прекрасна епоха) - період після франко-пруської війни і до Першої світової, коли країна процвітала, задавала тон Європі, а добробут її громадян давав їм змогу вести вельми приємний спосіб життя (на кшталт античних епікурейців). Рівно так і живе Доден-Буффан (Бенуа Мажимель) - відомий гурман, фахівець з витончених страв і рантьє. З ним у його шикарному старому особняку вже 20 років живе і господарює на кухні Ежені (Жюльєт Бінош) - формально куховарка, а по факту - багаторічна кохана і соратниця господаря. З нею на кухні отирається її маленька племінниця Полін (Бонні Шагно-Равуар). Загалом, нічого не заважає безтурботному життю, от хіба що Ежені ніяк не хоче виходити заміж за Додена, хоча і не завжди зачиняє двері до своєї кімнати.

1708111315-7215.jpg

"Смак пристрасті" (в оригіналі фільм називається Потофьо Додена-Буффана - страви щось на кшталт рагу) - один із тих рідкісних останнім часом фільмів, чию чарівність дуже важко передати словами. Формально - це костюмна ретромелодрама, мила, приємна і плюшева. Але ось знятий цей фільм режисером Чан Ань Хунгом (справді, цілком заслужена ним премія Каннського фестивалю за режисуру) і оператором Джонатаном Річбургом так, як мало хто може в європейському кіно і вже зовсім давно забули в Голлівуді. Найдрібніша увага до деталей, приголомшливо продумана гра світла і тіні (частина сцен так і зовсім знята при свічковому світлі - епоха зобов'язує). І навіть на тлі своїх умовних заокеанських побратимів по кулінарному жанру типу "Ведмедя" або "Точки кипіння" фільм виділяється і реально задає нові стандарти.

1708111321-8592.jpg

Але, звісно, це б усе не спрацювало, якби не пара виконавців головних ролей. Особливо цікаво дивитися на гру Мажимеля і Бінош, знаючи, що вони кілька років були парою і навіть мають спільну доньку. І тут артисти з якоюсь неймовірною віртуозністю розігрують історію наполегливої, зрілої та від того гіркуватої пристрасті. Так, що геть забуваєш про те, що і персонажі їхні вигадані (Доден-Буффон - герой романів швейцарського письменника Марселя Руффа), і обставини їхнього оманливо затишного кохання перебільшені.

Утім, це все дрібниці. Кіно сподобається і фанатам кулінарії (особливо якщо вони відрізняють консоме від фрікандо, а волован - від потофе), і фанатам французького кіно, і просто людям, що люблять гарно зроблені мелодрами.

Дивіться на відео трейлер фільму "Смак пристрасті":

Вас можуть зацікавити такі тексти:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти