Шоколадні ріки у карамельних берегах: рецензія на фільм "Вонка"

10 грудня 2023, 12:57оновлено 19 грудня 2023, 12:43
550
В українському прокаті йде сімейний комедійний мюзикл "Вонка" з Тімоті Шаламе в головній ролі (приквел "Чарлі і шоколадної фабрики").
Вонка
кадр з х /ф "Вонка" / Warner Bros. Pictures

У велике приморське місто сходить с корабля ексцентричний молодий чоловік Віллі Вонка (Тімоті Шаламе). Сказати, що він не від світу цього - це не сказати нічого. Він вічно витає в хмарах і, наприклад, не вміє читати, але в одному розбирається добре - в створенні шоколаду всіх сортів і смаків. Віллі хоче стати кращим шоколатьє міста, але миттю вляпується в неприємності, потрапляючи в рабство до підступної власниці прального комбінату місіс Скраббіт (Олівія Колман). Ну і проти його кондитерських планів повстає шоколадний тріумвірат жадібних ділків - Слагворт (Патерсон Джозеф), Продноуз (Метт Лукас) і Фікльгрубер (Меттью Бейнтон). Але у Вонки швидко з'являються вірні друзі на чолі з чарівною дівчиськом Нудл (Кала Лейн). І вже вони - то не дадуть йому провалитися.

Творчість легендарного британця Роальда Даля - штука гранично парадоксальна. Дуже важко зрозуміти, особливо з нинішніх часів, як його дитячі книжки, повні чорного гумору і мізантропії, ставали бестселерами і видавалися по всьому світу. А фільми за ними знімали найперші режисери - від Стівена Спілберга, Роберта Земекіса до Тіма Бертона. Власного, останній нинішньому поколінню глядачів, за більшим рахунком, і відкрив творчість Даля своєю екранізацією "Чарлі і шоколадної фабрики" з Джонні Деппом (екранізація 71-го року з Джином Вайлдером, при всій повазі, до нашого часу дожила хіба що у вигляді мемів).

Вонка

І ось було вирішено зняти, як зараз модно в Голлівуді, origin - тобто історію походження Віллі Вонки. Тут відразу потрібно сказати - спільного між персонажами Шаламе і Деппа, крім імені, майже нічого і немає. Депповський Вонка був соціопатичним комерсантом-анахоретом. А ось Вонка Шаламе - милий і товариський дивак-красень.

Взагалі ж команда авторів "Вонки" - а це здебільшого британці на чолі з Полом Кінгом (автором дилогії про ведмедя Паддінгтона) - працює в основному в жанрі старого-доброго святочного оповідання в дусі Діккенса (ефект підсилює те, що оскароносна Олівія Колман зовсім недавно зіграла лиходійку в черговій екранізації його "великих надій"). Та й взагалі на ролях другого плану купа прекрасних акторів з UK - в тому числі "Містер Бін" (чи то пак Роуен Аткінсон) в ролі продажного священика і Х'ю Грант в ролі донезмоги комічного гномика-ласуна Умпа-Лумпа. Той і зовсім краде кожну сцену, в якій з'являється.

Вонка

В цілому ж кіно дуже ретельно зроблено і продумано - аж до танцювальних номерів і пісень (єдине - тут немає якихось пам'ятних шлягерів). І точно стане чудовою розвагою і для дітей, і для дорослих, які привели їх на сеанс.

Дивіться на відео трейлер фільму "Вонка":