Коти-вальти і собаки-забіяки: рецензія на фільм: "Кіт & Пес: божевільні пригоди"

24 лютого 2024, 12:58
В українських кінотеатрах йде фільм "Кіт & Пес: божевільні пригоди" - французька комедійна мелодрама в класичному стилі режисерки Рем Керісі.
Кіт і пес
кадр з фільму "Кіт & Пес: божевільні пригоди" / Gaumont

У далекому і засніженій Монреалі відбувається крадіжка гігантського Рубіна з банківського сховища. Вкрав його досвідчений злодій Джек на прізвисько "Котяра" (Франк Дюбоск) намагається сховатися від бравого копа Брандта (Філіп Лашо), але дорогоцінний камінь випадково проковтує бездомне щеня-лабрадор Чи-Чи (українська озвучка - стендапер Василь Байдак). У запалі погоні в аеропорту Джек випадково стикається з Монікою (Рем Керісі, вона ж режисерка) - блогеркою, яку прославила її кішка Діва (українська озвучка-стендаперка Лера Мандзюк). Природно, тварин не пускають в салон літака і в клітинах здають в багаж - звідки вони миттю випадають. Пригоди починаються.

Якщо у рядового, а не досвідченого глядача запитати - які жанри у нього міцно-міцно пов'язані з терміном "французьке кіно", то відповідь напевно буде не "нувель вог" або там "поляр", а просто комедії і мелодрами.

Кіт і пес

Так ось, "Кіт & Пес: божевільні пригоди" - яскраво виражений представник обох цих жанрів (хіба що з невеликою домішкою роуд-муві). Режисерка і виконавиця головної ролі не стала винаходити велосипед і видала більш-менш традиційну суміш для галльської кінокомедії з трюкового-фізичного гумору, присмаченого для смаку дещицею сентиментальності. Тим більше що, завдяки сучасним спецефектам, їй та іншим членам знімальної групи не довелося мучитися з тваринами - всі вони намальовані на комп'ютерах (причому досить достовірно). Плюс, знову ж таки, в традиціях французької комедії, артисти переграють - хто трохи, як Дюбоск, хто люто, як Лашо.

Кіт і пес

Підсумовуючи, скажімо - "Кіт & Пес" можна сміливо рекомендувати як всім фанатам французької комедії, так і просто любителям відключити на півтори години мізки і знатно погиготати під пиво і поп-корн в залі.