StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

"Мадам, Вам мало в Нью-Йорку просторів": рецензія на фільм "Мадам Павутина"

18 лютого 2024, 20:58оновлено 18 лютого, 23:04
В український прокат вийшов супергеройський фільм "Мадам Павутина", що є частиною Всесвіту Людини-павука від студії Sony.
Мадам Паутина
кадр із х/ф "Мадам Павутина" / Sony Pictures

На початку нульових у Нью-Йорку працює водієм машини швидкої допомоги симпатична брюнетка Кассандра "Кессі" Вебб(Дакота Джонсон). У неї було важке дитинство - мама померла 30 років тому пологами після важкої подорожі в джунглях Перу за якимись магічними павуками. Взагалі Кессі досить дивна, але в спілкуванні мила - щоправда, свого напарника по екіпажу Бена Паркера(Адам Скотт) твердо тримає у френдзоні. Але тут дівчині трапляється пережити клінічну смерть і вона починає бачити мертвих людей найближчим майбутнім. А тут ще в справу вступає загадковий тип із минулого її матері - Єзекіль Сіммс(Тахар Рахім), який часто бачить жахіття, в яких його вбиває новий склад гурту Віа Гра, трійця дівчат у павукових костюмах - Джулія(Сідні Свіні), Ізабелла (Аня Коразон), Метті(Селеста О'Коннор). Природно, Сіммс вирішує розшукати їх і розібратися на місці. Загалом, все так складно і все так заплутано.

Здається, вже можна з повним правом називати 2023-й - роком краху супергеройського кіно в Голлівуді. Практично всі великі проєкти провалилися в прокаті - адже глядачів, скоріше за все, просто перегодували таким контентом. Тому на 2024-й флагмани цього жанру - DC і Marvel - знизили активність. Перші - до нуля, а другі - до мінімуму (у них вийшов тільки дивний серіал "Відлуння" про глуху й одноногу (!) месницю та влітку вийде новопридбаний третій "Дедпул". І, виходить, що у флагмани жанру, що зникає, вирвалася студія "Sony", у яких у 2024-му вийдуть одразу три такі проєкти. Крім "Мадам Павутини", це "Крейвен-мисливець" і третій "Веном".

Мадам Паутина

Тут, щоправда, скажемо одразу - боси цієї студії напевно покусали лікті десятки разів і сварили на чому світ стоїть "папєрєдніков", яким у 90-ті, в момент страшної кризи видавництва Marvel, пропонували викупити за відносно невеликі гроші права на екранізацію історій усіх(sic!) головних персонажів. Але тоді боси "Sony" поскупилися і купили тільки права на Людину-павука та інших героїв із коміксів із ним. Ось тому-то, попри окремі успіхи в нульові, в десяті "сонієвські" фільми про супергероїв пасли задніх, тоді як DC і особливо Marvel зривали всю касу.Так успішно, що в 2016-му в "Sony" не придумали нічого кращого, як "повернути" права на "Павучка" в Marvel, і всі наступні фільми з Томом Голландом у головній ролі робити довелося вже спільно.

Ось і вийшло, що самостійно "Sony" могли знімати фільми тільки про другорядних героїв і лиходіїв "павукового" світу. І якщо дилогія "Веном" більш-менш мала успіх у глядачів (мабуть, ще й тому, що Том Гарді не втратив пацанської чарівності та мав чималий контроль над проєктом), то "Морбіус" про лікаря-вампіра провалився з тріском (і навіть армія фанаток Джареда Лето нічого не змогла зробити).

І ось настав час "Мадам Павутини". Тут одразу потрібно сказати - якісь суто технічні недоліки фільму можна пояснити тим, що на нього виділили бюджет, менший, ніж навіть на першого "Венома" п'ятирічної давнини (але ж інфляцію ніхто не скасовував). Але біда в тому, що в інших аспектах кіно теж не блищить - воно вийшло досить сумбурним і смиканим.

Мадам Паутина

Режисерка, Сі Джей Кларксон (для якої це кінодебют), вирішила, мабуть, що раз дія відбувається в нульових, то її і потрібно стилізувати під блокбастери того часу - тобто насамперед зробити вкрай дьорганий монтаж (яким у ті часи славилися, скажімо, Майкл Бей і Тоні Скотт), але досягла успіху загалом не особливо. Сюжет теж доволі сумбурний і вимагає якого-ніякого, а знайомства з першоджерелом (інакше важко зрозуміти, чому так важлива вагітна дівчина на ім'я Мері Паркер, у ролі якої з'являється "зіркова дочка" Емма Робертс). І так далі, і тому подібне.

Хоча якраз до акторів претензій особливо немає, особливо до досвідчених на кшталт Джонсон, Свіні (хоча у свої 27 вона дивний вигляд має в ролі школярки в мініспідниці) і Рахіма (хоча його похмура харизма задіяна по мінімуму).

Підсумовуючи - на "Мадам Павутину" варто сходити або зовсім зголоднілим за коміксними бойовиками людям, або фанатам Дакоти Джонсон, які скучили за нею на великому екрані (адже "Відтінки сірого" давно скінчилися).

Дивіться на відео трейлер фільму "Мадам Павутина":

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти