"Інженю на кухні": рецензія на фільм "Смак свободи"

10 березня 2024, 14:29
В українському прокаті йде фільм "Смак свободи" - кулінарно-туристична мелодрама режисера Олександра Березаня з Ірмою Вітовською та Іриною Кудашовою в ролях.
Ірма Вітовська у фільмі "Смак свободи"/ "Ганзафільм"

Милу дівчину Варю (Ірина Кудашова) звільняють із придорожнього кафе за потяг до кулінарних експериментів. Попри докори мами (Римма Зюбіна) - що, мовляв, жінці треба вміти готувати хіба для того, щоб чоловіка годувати, дівчина тікає з дому і на останні гроші їде до Львова. Там вона нахабно бреше про досвід роботи в шикарному столичному ресторані і її бере стажисткою в шикарний львівський ресторан суворий польський шеф-кухар поляк (Томаш Собчак). Але у Варі є туз у рукаві - на орендованій квартирі вона знаходить раритетну кулінарну книгу 29 року авторства Ольги Франко (невістки легендарного Каменяра). Ба більше - перед нею раптом матеріалізується сама авторка (Ірма Вітовська), яка негайно бере її під свою опіку. А тут ще по сусідству живе симпатичний айтішник (Костянтин Темляк) - загалом, є від чого тремтіти дівочому серцю.

Шляхи українського кіновиробництва (і вже тим паче кіновиробництва кінопрокату) завжди були несповідимими - а вже після вторгнення країни-агресора РФ і зовсім заплуталися донезмоги. Мабуть, якось так і вийшло, що з різницею на кіноекранах вийшов і нібито серйозний байопік "Інший Франко" (про сина-льотчика Івана Яковича), і чистісінької води белетризована історія, заснована (якщо це слово, звісно, тут доречне) на кулінарній книзі дружини Петра Франка Ольги. Причому обидва фільми знімала одна й та сама студія. Утім, спільного серед них практично нічого немає (хіба що пані Кудашова грала в "Другому Франку" невелику роль).

За що можна одразу похвалити "Смак свободи" - фільм, як це часто буває у вітчизняному кіно, не надуває посилено щоки та не наганяє пафос на порожньому місці. Утім, це, мабуть, ще й продиктовано жанровими умовностями - усе-таки в карамельно-туристичній мелодрамі не особливо розгуляєшся. Та такого завдання, мабуть, і не ставилося.

Режисер Олександр Березань львівську тему розробляє вже кілька років (ще з часів "Шляхетних волоцюг") і показує "Місто Лева" вельми і вельми святково-привабливо. І взагалі кіно скроєне чітко за лекалами вітчизняної телемелодрами - аж до зіркових камео (співачка Джамала, блогерка Вікторія Маремуха, шеф-кухар Алекс Якутов) - і чекати якихось несподіваних поворотів сюжету від нього не варто (тобто хепі-енд неминучий). Вітовська звично й буденно панує на екрані та змінює одне ретровбрання за іншим, Кудашова надзвичайно мило плескає віями (і, загалом, не блякне на тлі зіркової партнерки).

Підсумовуючи - "Смак свободи" вийшов цілком собі пристойною ескапістською казкою, яка фанаткам і фанатам жанру подарує пару годин розваги в напівтемряві кінотеатру.

P.S. Фільм став останньою роботою в кіно актора Павла Лі, який був убитий на початку березня 2022 року в Ірпені російськими окупантами.

Дивіться на відео трейлер до фільму "Смак свободи":