StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

"Мамина любов немає спротиву і меж": рецензія на фільм "Доктор Стрендж: в мультивсесвіті божевілля"

14 червня 2022, 23:00
9 червня 2022 року в український прокат вийшов новий супергеройський блокбастер, поставлений за коміксами Marvel – "Доктор Стрендж: в мультивсесвіті божевілля".
Доктор Стрендж
Доктор Стрендж / Walt Disney Pictures / Marvel Studios

Відлюдник, маг і чарівник, доктор Стівен Стрендж (Бенедикт Камбербетч) влаштовує сеанс самобичування і приходить в смокінгу на чуже весілля - де його улюблена Крістін (Рейчел Макадамс) виходить заміж. Раптово розверзаються небеса і звідти падає волоока дівчинка-підліток на ім'я Америка (Сочив Гомес), за якою женеться монстр - щось з іншого світу. Стрендж одним магічним рухом змінює смокінг на свій чарівний плащ і разом з вірним напарником Вонгом (Бенедикт Вонг) біжить на допомогу. Зрозуміло одне - ігри з мультивсесвітом, які маг мимоволі почав в "Людині-павук: немає шляху додому", добром не закінчаться - особливо тому, що психіка Ванди Максимофф, вона ж Багряна відьма (Елізабет Олсен), після подій серіалу "Вандавіжн" остаточно підірвана. І вона дико горює за своїми втраченими синами.

читайте також"Ти спробуй-но, повернися в колишні місця": рецензія на фільм "Людина-павук: немає шляху додому"

У фільму "Доктор Стрендж: в мультивсесвіті божевілля" досить цікава і непроста доля. Режисер першого фільму, хоррормейкер Скотт Дерріксон, покинув проект через розбіжності з марвелівським "завідувачем усім" Кевіном Файгі. І той вирішив змінити своїй практиці останніх років, коли для постановки він зазвичай запрошував молодих режисерів авторського кіно, які б з відкритим ротом ловили всі його вказівки. Файгі ризикнув і покликав справжнього монстра в жанрі жахів і супергеройських бойовиків - Сема Реймі (трилогія "Зловісні мерці" і трилогія про "Людину-павука" з Тобі Магуайром). І той назнімав такого остраху, як кажуть інсайдери, що точно б не вклався в стандартний "підлітковий" віковий рейтинг. І фільм довелося досить солідно перезнімати.

Проте результат того вартий. Фільм, звичайно, не можна назвати повноцінним хоррором - але він місцями дуже і дуже моторошний (а для фанатів "Зловісних мерців" Реймі залишив безліч пасхалок). Плюс - він приголомшливо стильний і красивий - благо сюжет з мультивсесвітами дозволив розвернутися фахівцям зі спецефектів по-максимуму.

Доктор Стрендж

Шанувальники коміксів теж не підуть скривдженими - по всій видимості, після провалу "Вічних" і успіху третього "Людини-павука" з Томом Холландом без величезної кількості фансервіса (чи то пак з камео відомих і популярних персонажів) фільми Marvel не будуть обходитися. Мабуть, саме для цього писати сценарій для другого "Доктора Стренджа" покликали знатного фахівця з гіковського гумору - Майкла Уолдрона, одного з творців "Ріка і Морті".

читайте також"Фантастичні створіння, які тремтять і право мають": рецензія на фільм "Вічні"

Акторська гра - теж на висоті. Особливо виділяється Олсен - бо персонаж у неї в цьому плані вигідний, а Реймі знає толк в харизматичних і неоднозначних антагоністів. Відразу можна сказати, що настільки живої і трагічної лиходійки у всьому кіновсесвіту Марвел ще не було.

На її тлі навіть регулярно губиться Камбербетч - формально головний герой, який, в принципі, дуже рідко відходить від формату "могутній зарозумілий сноб". Зате йому однозначно вдалася лінія з персонажем Макадамс - нерозділене кохання і страждання з цього приводу зображує він дуже натурально.

Підсумовуючи - кіно "Доктор Стрендж: в мультивсесвіті божевілля" однозначно варто перегляду. І шанувальники коміксів, і шанувальники жахів, і просто любителі запивати попкорн колою під видовище - всі повинні залишитися задоволені.

P. S. У фільмі дві сцени після титрів - за марвелівською звичкою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти