StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Плями зникнуть, ніби їх і не було: 3 найкращі способи, як відіпрати мазут з одягу

1 квітня 2024, 17:06оновлено 3 квітня, 11:15
Від таких складних плям можна позбутися у домашніх умовах, використовуючи для цього підручні засоби. Але варто дотримуватися кількох дуже важливих правил.
Стирка, стиральная машина
Як відіпрати мазут з одягу/ колаж: Главред, фото: depositphotos.com/ua

Якщо на одязі з певних причин залишилися плями від мазуту, не обов’язково одразу бігти у хімчистку. Є низка ефективних способів, як видалити плями мазуту з одягу в домашніх умовах. Знадобляться лише кілька підручних засобів.

Радимо також прочитати наступний матеріал: Знайти помилку на зображенні за 5 секунд зможе лише геній: надзвичайна оптична ілюзія

Але у першу чергу потрібно пам’ятати про кілька важливих правил. Не варто кидати одяг, на якому залишилася така серйозна пляма, одразу у пральну машинку. Такий необачний крок може призвести до того, що пляма ще більше розповзеться по тканині. До того ж, машинка не зможе самостійно впоратися з такою проблемою, і при цьому в барабані ще й може залишитися неприємний запах.

відео дня

Також варто пам’ятати, що засіб, яким ви будете виводити пляму з матеріалу, спершу потрібно протестувати на невеликій ділянці тканини. При цьому краще робити це зі зворотної сторони і на непомітному місці.

Коли будете виводити пляму обраним способом, то потрібно буде рухатися від країв плями до її центру. Під час проведення цієї процедури варто підкласти під місце, де стоїть пляма, шматок цупкої тканини – це потрібно для того, щоб засіб, який буде використовуватися, не просочився на іншу сторону одягу.

У разі використання агресивних засобів потрібно використовувати гумові рукавички для захисту рук.

1. Шампунь для авто

Якщо ви шукаєте спосіб, чим відіпрати мазуту, то не варто обходити увагою такий засіб, як шампунь для авто. Придбати його можна в автомагазинах.

Потрібно трішки засобу розчинити у воді. Замочити у цьому розчині забруднений мазутом одяг і залишити відкисати. Варто, щоб одяг постояв у розчині декілька годин. Потім дістати річ і випрати повністю вручну, щоб змити з тканини рештки засобу, який використовувався. Після цього одяг також можна випрати ще раз повністю – але на цей раз уже у пральній машині.

2. Скипидар і нашатир

Нашатирний спирт потрібно змішати зі скипидаром у рівних пропорціях. Далі взяти ватний тампон, змочити його у розчині та протерти пляму. Протирати потрібно до тих пір, поки забруднення не зникне. Далі випрати вручну те місце, де була пляма, і потім випрати річ повністю в машинці.

Що таке скипидар?

Скипидар, а також терпентинова олія, терпентин – складна суміш вуглеводнів, головним чином, терпенових. Це безбарвна прозора летка рідина з характерним запахом соснового дерева.

Скипидар одержують із соснової живиці (живичний скипидар) перегоном із водяною парою, а також із деревини, шляхом сухого переганяння або екстрагування розчинниками. Очищений скипидар називають "терпентином". Терпентин із модрини європейської називається "венеційським" ("венеційський терпентин").

Застосовують скипидар як розчинник лаків, фарб, жирів. Скипидар – надзвичайно густа і жирна суміш для чищення предметів, які сильно забруднені. Також його використовують як сировину для одержання камфори, у медицині тощо, пише Вікіпедія.

3. Бензин

Потрібно протирати пляму мазуту ватним тампоном, змоченим у бензині, аж поки забруднення не зникне. Потім випрати одяг повністю.

Але варто врахувати, що усі три перераховані вище способи підійдуть лише для цупких тканин, а от на ніжних матеріалах їх краще не використовувати.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти