StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як правильно зберігати молоко, щоб збільшити термін його придатності

1 лютого 2022, 10:08
Який посуд продовжить термін придатності молока - розповість Главред.
Як правильно зберігати молоко
Як правильно зберігати молоко / ua.depositphotos.com/

Коров'яче і козяче молоко - продукт недовговічний. Однак при правильному зберіганні термін придатності молока можна трохи продовжити.

Свіжість молока без термічної обробки зберігається всього протягом декількох годин. Наші предки вберігали цей корисний продукт від швидкого скисання поміщаючи його в глиняний глечик і накриваючи вологою тканиною. Це допомагало довше зберегти свіжість напою.

Про те, чому виникає алергія на молочні продукти і що з цим робити, читайте в нашому матеріалі: Алергія на йогурт і молоко: що потрібно знати.

відео дня

Молоко - ідеальне середовище для розмноження небезпечних бактерій, які можуть привести до шлунково-кишкових розладів і отруєнь. Тому важливо дотримуватися правил зберігання молока.

Як правильно зберігати молоко в холодильнику

Молоко найкраще зберігати в скляному або емальованому посуді. Також можна зберігати в пляшках з харчового пластику, тарі з нержавіючої сталі і кераміці. Варто пам'ятати, що молоко вбирає запахи, тому посуд повинна бути щільно закрита. Зберігати молоко в металевому посуді може бути небезпечно. Через процес окислення, можуть виділятися шкідливі сполуки.

Якщо ви віддаєте перевагу свіжому молоку, купленому на ринку, для того, щоб запобігти розмноженню бактерій його потрібно прокип'ятити. Це найдоступніший спосіб знезараження продукту.

Якщо ви впевнені в тому, що тварина здорова процес кип'ятіння можна замінити пастеризацією. Для цього необхідно підігрівати молоко при температурі 65-70 градусів протягом 30 хвилин. Це збільшить термін придатності продукту до 10 днів.

Якщо спеціального термометра немає, можна пастеризувати молоко в духовці. В емальовану каструлю наливаємо молоко, прогріваємо духовку до 80 градусів і кип'ятимо молоко таким чином протягом години. Після чого розлити молоко в банки, охолодити і поставити в холодильник.

Терміни зберігання кип'яченого або пастеризованого молока:

  • при температурі + 8 градусів - від 3 до 5 днів;
  • при + 2 + 6 градусів - від 7 до 8 днів;
  • при 0+1 - до 10 днів.

Зберігати молоко, куплене в магазині потрібно виходячи з виду термічної попередньої обробки. Пастеризоване може зберігатися не більше 2 тижнів в закритій упаковці. Стерилізоване - оброблене при температурі 100 градусів – не більше 10 діб. Ультрапастеризоване в упаковці тетра-пак може зберігатися кілька місяців.

читайте такожЛікарі розповіли, яке молоко більш корисне для здоров'я

Як зберігати молоко без холодильника

Можна зберігати молоко при кімнатній температурі. Для цього напій необхідно помістити в емальований посуд або фаянсову ємність - невузьку і невисоку. Потім помістити її в таз з холодною водою і накрити марлею в кілька шарів.

Варто пам'ятати, що свіже молоко при кімнатній температурі може зберігатися 6-10 годин, кип'ячене – до 18 годин.

Не варто засмучуватися, якщо молоко скисло. З нього можна приготувати млинці. Наприклад такі: уматові млинці на молоці і не тільки з різними начинками: кращі рецепти.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти