StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Хитрий фокус гарантує стовідсотковий результат: коли і як обрізати черешню

26 березня 2024, 03:00оновлено 28 березня, 14:15
Коли можна зрізати верхівку черешні - як правильно обрізати черешню влітку.
черешня
Чи можна обрізати черешню в червні / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/Couleur, Pixabay/Hans

Черешня є однією з найулюбленіших у дачників і садівників. Саджанці черешні можна знайти в багатьох куточках, а її ягодами люблять ласувати багато хто - від малого до великого.

Відомо, що черешня - це теплолюбна плодова порода і за стійкістю до низьких температур посідає провідне місце. Про це йдеться в матеріалах міжвідомчого тематичного наукового збірника "Садівництво" Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України.

Вирощування черешні в Україні

Читайте наш матеріал "Як правильно виростити вишню: посадка, догляд і обрізка".

За даними FAO, черешню легко можна віднести до нішевих плодових культур. Водночас Україна постійно перебуває в першій десятці основних виробників плодів цієї культури, перевищуючи середньосвітову врожайність у 1,2 раза. Не в останню чергу це досягається шляхом правильної обрізки дерев.

Водночас науковці загострюють увагу на тому, що під час вирощування черешні потрібно створювати оптимальну густоту насаджень, що відповідає біологічним особливостям конкретного сорту. Дотримання цього принципу забезпечить ефективне вирощування плодів.

Коли і як правильно обрізати черешню

Фахівці в один голос говорять про те, що оптимальний час для обрізки черешні - з середини березня до початку квітня. Звичайно, при цьому слід враховувати кліматичні фактори кожного конкретного регіону.

При цьому важливо пам'ятати, що під час обрізки важливо встигнути до того, як у дереві почнуть активно рухатися соки і з'являтися бруньки. Також можна уважно придивитися до крони - обрізку починають, якщо вона сильно розрослася.

Дивіться відео - вирощування черешні, у чому переваги вітчизняних сортів:

Чи можна зрізати верхівку у черешні

При вирощуванні черешні звертайте увагу на висоту дерева. Оптимальною вважається висота до чотирьох метрів, а якщо крона сильно пішла вгору, можна сміливо зайнятися обрізанням: навесні і в другій половині літа.

Досвідчені садівники говорять про те, що найкраще обрізати зайві пагони, а також вкоротити крону до потрібної форми та розміру. Для обрізки потрібно обирати сухий і сонячний день.

Що відомо про Інститут садівництва

Це головна науково-дослідна установа галузі садівництва в Україні, що спеціалізується на створенні нових сортів плодових і ягідних культур, удосконаленні технологій вирощування безвірусного садивного матеріалу, плодів і ягід. Інститут розробляє технічні засоби для догляду за садами, ягідниками та розсадниками, створює нові технології тривалого зберігання плодів, сучасні технології та рецептури продуктів оздоровчого призначення. Науковці інституту займаються підвищенням біологічної цінності культур на основі екологічно чистих компонентів, повідомляє ІС НААН.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти