StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Гниє коріння і жовтіє листя: причини загибелі орхідеї та як врятувати екзотичну квітку

27 серпня 2022, 04:40
Орхідеї часто жовтіють і починають всихати. Главред розбирався, які основні причини загибелі цих екзотичних рослин.
орхідея
Чому гинуть орхідеї / Фото pixabay.com

Часто любительки орхідей скаржаться на те, що рослина з незрозумілих причин гине – спочатку у нього жовтіє листя, а потім гниє коріння і в один "прекрасний момент" квітка всихає.

Главред розбирався, які головні причини загибелі цих екзотичних квітів в домашніх умовах і як з ними боротися.

Головними причинами загибелі орхідей є:

  • неправильний догляд - листя втрачають тургор, стають дуже м'якими, жовтіють і відмирають. Для того, аби запобігти загибелі, слід негайно встановити причину в'янення і швидко її усунути.
  • перегрів - у тому випадку, якщо квітка тривалий час перебувала на прямому сонці або піддавалась впливу високих температур, коріння не встигає забезпечувати рослину вологою, з'являється дисбаланс води і рослина в'яне. Щоб усунути причину - негайно помістіть квітку в тінь, через дві години полийте її і гарненько побризкайте листя відстояною водою кімнатної температури.
  • неправильний полив - при порушенні правил поливу спочатку страждає коріння, а після в'яне листя. Надмірний полив провокує гниття кореневої системи. Нестача води в горщику – засихання коренів. Порада - строго дотримуйтеся режиму поливу і тоді орхідея радуватиме своїм прекрасним зовнішнім виглядом і цвітінням.
  • старий грунт - від цього орхідея гине найчастіше. Для нормального росту квітки необхідний свіжий субстрат з відмінною водо - і повітропроникністю. До складу його обов'язково мають входити добрива. Порада - стежте за станом грунту і обов'язково періодично замінюйте його на новий.
  • концентрація добрив - як це не дивно, але підвищена концентрація добрив негативно впливає на орхідею – коріння стоншуються і стають жовтими. Порада - стежте за тим, аби не перевищувати дози внесених корисних речовин.
орхідея, пересадка
Як врятувати орхідею від загибелі / Фото ua.depositphotos.com

відео дня

Причиною загибелі рослин може бути й діяльність різних шкідників.

Розглянемо основних з них і заходи боротьби з ними:

орхідея, пересадка
Причини загибелі орхідей / Фото ua.depositphotos.com
  • щитівка - ця комаха харчується соком рослинки, сповільнюючи її ріст. Для того, щоб позбутися від неї, рослині потрібно влаштувати душ, прибрати видимих паразитів, обробити інсектицидом.
  • попелиця - зазвичай вражає ті рослини, яким не вистачає вологи і мінерального живлення, може з'явиться і на молодих пагонах. Паразит висмоктує соки і призводить до загибелі орхідей. Для боротьби з ним слід часто промивати листя мильним розчином і видаляти пошкоджені бутони.
  • борошнистий черв'як - про його наявність говорить білуватий наліт на коренях і самому горщику. Причина появи - "перегодовування" рослини азотними добривами
  • нематода - це білі черв'яки, які можуть знаходиться в грунті і на самій квітці. Пошкоджені ними тканини чорніють і відмирають. Врятувати орхідею від цього шкідника допоможе обробка Оксамитом або Фенаміфосом.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти