StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що робити з бур'янами після прополювання: геніальний спосіб врятує ваш урожай

29 березня 2024, 16:28оновлено 1 квітня, 13:18
Куди подіти скошену траву з бур'янами - чи можна заривати в землю скошену траву.
сорняки
Який засіб вбиває бур'яни / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/Mberg38, Pixabay/photoAC

Нерідко городники стикаються з проблемою зимуючих бур' янів, які залишаються в ґрунті з осені та проростають уже ранньою весною, продукуючи значну кількість насіння. Для зменшення їхньої кількості в ґрунті застосовують агротехнічні способи "глибокого загортання" та "провокації", який полягає у створенні сприятливих умов для проростання (особливо на незайнятих полях), а після масової появи сходів бур'янів їх знищують спеціальними агротехнічними заходами.

Лущення проводять одночасно зі збиранням урожаю попередньої культури або одразу після, на глибину від 4 до 14 см, залежно від ґрунтово-кліматичних умов, (що сухіший ґрунт - то більша глибина). Такі рекомендації дає співробітник Інституту захисту рослин НААН, кандидат сільськогосподарських наук Ігор Сторчоус.

Читайте наш матеріал "Навіщо в спекотну погоду люди залишають ложку цукру в саду: відповідь здивує наповал".

Який засіб вбиває бур'яни

Науковець зазначає, що під час глибокого загортання насіння або не проростає, або паростки гинуть, не досягаючи поверхні ґрунту, внаслідок повного використання поживних речовин для подолання глибини оранки. Значна частина насіннєвих запасів бур'янів через глибоке загортання втрачає життєздатність через 4-5 років, насіння низки спеціалізованих бур'янів - через 1-2. Він радить для зменшення банку насіння у верхньому шарі необхідно проводити глибоку відвальну оранку плугом із передплужником на глибину 30-35 см раз на 4-5 років.

За словами фахівця, глибоку оранку слід виконувати раз на 3-4 роки, насамперед після соняшнику, під посів цукрових буряків, кукурудзи на зерно та висадки картоплі, під час переорювання багаторічних трав. Щоб не вивертати догори насіння бур'янів, яке було загорнуте попередньою глибокою оранкою, на надмірно забур'янених площах наступний глибокий обробіток плугом здійснюють на 3-5 см дрібнішим, щоб насіння втратило схожість у необробленому шарі ґрунту.

Як знищити бур'яни

Водночас науковець уточнює, що за наявності великої кількості насіння бур'янів у ґрунті слідом за першою культивацією під висів пізніх культур доцільно провести накочування ґрунту, що провокуватиме проростання у 2-3 рази більшої кількості насіння бур'янів, сходи якого знищуватимуться в подальшому під час передпосівної культивації. Поєднання глибоких (10-12 або 12-14 см) ранньовесняних культивацій із мілким (3-4 см) обробітком у літній період поліпшують контроль бур'янів на полях.

При цьому він радить боронувати посіви обережно, особливо культур, насіння яких закладається в ґрунт неглибоко (соняшник, цукрові буряки, картопля). Найкраще використовувати знаряддя, які адаптуються до поверхні ґрунту і менше травмують культурні рослини. Ефективність заходу буде вищою безпосередньо при появі сходів.

Дивіться відео - як вивести бур'яни:

Як правильно обробляти ґрунт від бур'янів

Поєднання в сівозміні оранки під посів просапних культур і дрібного обробітку ґрунту суттєво зменшує засміченість. Дослідження показали, що в середньому за ротацію сівозміни за дрібного обробітку ґрунту на 10-12 см кількість бур'янів збільшувалася на 41%, а їхня маса - на 47% порівняно з оранкою на глибину 20-22 см. Науковець зазначає, що основний обробіток ґрунту залишається головним агротехнічним заходом у боротьбі з бур'янами, з питомою часткою в загальній системі контролю бур'янів майже 60%.

За даними багатьох досліджень, боронування ґрунту до та після сходів дало змогу зменшити забур'яненість посівів зернових колосових культур більше ніж утричі та підвищити їхню врожайність на 20-25%. Загалом своєчасне боронування посівів просапних культур забезпечує знищення 80-90% сходів бур'янів. При цьому боронують поверхню поля частіше по діагоналі або впоперек напрямку сівби, додає Сторчоус.

Чи можна заривати в землю скошену траву

При цьому багато дачників і городників виполоті бур'яни закопують прямо в землю міжрядь. Секрет тут простий, адже корисні речовини від рослинних залишків, що розкладаються, вже цього сезону будуть надходити до коріння культурних рослин.

Крім того, вже до наступної весни все перепріє, і значно покращиться структура ґрунту. Тому скошені бур'яни з травою можна використовувати як своєрідне підживлення.

Що відомо про Інститут захисту рослин

ІЗР - одна з головних установ Національної академії аграрних наук України. Інститут здійснює широкий спектр фундаментальних досліджень проблеми захисту рослин і координує їх проведення в Україні. ІЗР, серед іншого, займається системами моніторингу та прогнозу основних шкідників рослин, а також системами захисту сільськогосподарських культур, йдеться на офіційному сайті Інституту захисту рослин.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти