StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

У чому різниця між психологом і психотерапевтом: як не помилитися, обираючи спеціаліста

24 серпня 2024, 15:47оновлено 26 серпня, 16:16
727
Перед тим, як звертатися до одного з цих спеціалістів, варто знати, чим відрізняється їхня робота і з якими проблемами вони працюють.
Психолог
У чому різниця між психологом, психотерапевтом і психіатром/ колаж: Главред, фото: depositphotos.com/ua

Насправді між роботою психолога, психотерапевта і психіатра є велика різниця. І варто знати ці нюанси перед тим, як обирати, до якого спеціаліста звернутися зі своєю проблемою.

Радимо також прочитати матеріал: Лише люди з "орлиним зором" знайдуть газету: загадка, яку треба розгадати за 13 секунд

Чим саме відрязняється робота спеціалістів цих професій, пояснила у своєму відео блогерка Ілона Яремич.

Вона зазначила, що психолог – це спеціаліст, який здобуває, як правило, гуманітарну освіту. Він не ставить людям діагнози і, тим паче, не призначає медикаментозне лікування.

"Психолог може проводити тестування, вивчаючи емоційні стани або когнітивні можливості, але не тести на визначення, який футбольний клуб ти сьогодні. Також до психолога ми йдемо, коли маємо труднощі з самореалізацією, незадоволеність роботою, конфлікти з близькими, життєві кризи. Психологи надають допомогу військовим, волонтерам і цивільним, які постраждали від воєнних дій", – пояснила вона.

Психіатр – це лікар, і не інакше. Він здобуває вищу медичну освіту. Може ставити діагнози та призначати медикаментозне лікування, або психотерапевтичне чи комбіноване. Але важливо розуміти, що, на відміну від психолога-консультанта, він взагалі може призначати ліки.

"Як правило, психіатри працюють з людьми, у яких є такі розлади та порушення, безсоння, депресія, тривожний генералізований розлад, шизофренія, залежності та гострі стани, які прийнято відносити до психотичних і невротичних", – пояснила авторка відео.

Психотерапевт – це або психолог, або психіатр, який ніби бонусом здобув ще й післядипломну освіту – психотерапевтичну. Точніше пройшов навчання за якимось одним або кількома напрямками психотерапії: когнітивно-поведінкова, раціональна, емоційно-орієнтована тощо.

"Він може проводити психотерапевтичне лікування людей з будь-якими довготривалими розладами емоцій та поведінки – ПТРС, депресія, розлади харчової поведінки, обсесивно-компульсивний розлад, залежності, суїцидальні думки і багато іншого", – зазначила Яремич.

Яка тривалість допомоги психолога, психотерапевта і психіатра

Щодо тривалості допомоги, то психолог зазвичай допомагає розібратися з певною проблемою, надаючи від однієї до кількох консультацій; психіатр – призначає лікування і спостерігає за змінами; психотерапевт – залежно від виду терапії, для деяких напрямків встановлені протоколи у 12-16 тижнів.

Дивіться відео про те, у чому різниця між психологом, психотерапевтом і психіатром:

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти