StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Щоб дійсно була "лікувальною": як вибрати якісну мінеральну воду в магазині

12 квітня 2024, 04:38
Мінеральна вода є досить поширеним напоєм у багатьох країнах світу. Главред з'ясував, яка мінеральна вода може бути лікувальною та, як її обрати в магазині.
Щоб дійсно була 'лікувальною': як вибрати якісну мінеральну воду в магазині
Чи справді мінеральна вода лікує - як вибрати якісну воду в магазині / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Вода – основа здоров'я, але не вся вода однаково корисна. Уся справа в мінералізації. Мінералізація – це вміст розчинених речовин на літр. Якщо таких речовин менше одного грамма на літр, то це звичайна столова вода - її можна пити без обмежень. Якщо більше, це вже мінеральна вода. Про те, як відрізнити мінеральну воду від столової та, на що слід звернути увагу при виборі води в магазині розповів в ефірі "Сніданку з 1+1" хімік Гліб Репіч.

Як відрізнити мінеральну воду від столової

Хімік Гліб Репіч вказує на те, що перш за все потрібно звернути увагу на склад води, який зазначений на етикетці. Чим більша кількість солі на 1 літр води - тим більш мінеральною є вода, зазначає він.

Хто такий Гліб Репіч

Репіч Гліб - український біохімік, кандидат хімічних наук. Фіналіст премії Global Teacher Prize Ukraine. Займається популяризацією науки через власні соціальні мережі.

Як перевірити мінеральність води в домашніх умовах

Хімік зазначає, що існують способи перевірки якості мінеральної води в домашніх умовах. Для цього потрібно

За його словами цього візьмемо потрібно взяти звичайну пляшкову воду і мінеральну.

"Обидві підігріваємо і випаровуємо. Мінеральна навіть кипить активніше. І від неї на ложці залишається товстий шар солей. Тобто різниця колосальна", - вказує він.

Дивіться відео про те, як відрізнити столову воду від мінеральної:

Чи можна пити мінеральну воду кожного дня

Лікар-терапевт Наталія Гордієнко зазначає, що саме через значну кількість солей мінеральну воду не можна вживати на повсякденній основі.

"Аптечна вода – це не для щоденного пиття. Це для виконання рекомендації лікаря при особливій ситуації", - вказує вона.

Крім того, видів мінеральної води надзвичайно багато.

"Вона по складу буває гідрокарбонатна, сульфатна, хлоридна чи змішана", - додає терапевт.

Як потрібно пити мінеральну воду

В кожного виду води є своя лікувальна особливість. Наприклад, гідрокарбонатна лікує підвищену кислотність, а хлоридна – знижену.

"Якщо приймати воду за призначенням лікаря за півгодини до їжі, за 20 хвилин до їжі, чи через годину після їжі виходить різний ефект", - наголошує Наталія Гордієнко.

Водночас неправильне пиття води загрожує значними наслідками для здоров'я.

"Ми можемо підвищити кислотність до передвиразкового стану. Ми можемо збільшити тиск, якщо вода солона. Бо це справжні ліки. Хоч і у вигляді води", - резюмує вона.

Хто така Наталія Гордієнко

Гордієнко Наталія - терапевт, лікар вищої категорії. Працює за фахом понад 33 роки. Закінчила Київський медичний інститут за спеціальністю "Терапія".

Як мінеральна вода впливає на організм

Журналісти програми "Територія обману" з'ясували, як лікувальна мінеральна вода може вплинути на організм людини.

В сюжеті Олексія Душки зазначається, що лікувальна вода, якщо пити її постійно і без обмежень - може вплинути на здоров'я.

"Може виникнути загострення будь-якого хронічного захворювання", - вказує гастроентеролог Вадим Шипулін.

Крім того, не рекомендується постійно вгамовувати спрагу лікувальною водою

"Людині, яка регулярно приймає лікувальні мінеральні води, загрожує, наприклад, утворення каменів у нирках. Неправильно підібрана мінеральна вода - може зашкодити", - додає він.

Хто такий Вадим Шипулін

Шипулін Вадим - мастроентеролог, терапевт, Заслужений лікар України, має вищу категорію, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри внутрішніх хвороб НМУ ім. А. А. Богомольця. Займається лікуванням захворювань печінки, шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, дихальної системи, підшлункової залози.

Як вибрати мінеральну воду

Олексій душка разом з експертами виокремили основні правила, які варто врахувати при виборі води в магазині.

1. Подивіться уважно на лицеву етикетку

"Вода буває столова, лікувально-столова та лікувальна. Так от, ось ці два останніх види води лікувально-столову і лікувально краще пити, лише порадившись з лікарем", - вказує Олексій Душка.

2. Хімічний склад

"За хімічним складом води бувають різні, але є три головних. Це гідрокарбонатні води, які знижують кислотність, хлоридні води, які підвищують обмін речовин та сульфатні води, які стимулюють шлунково-кишковий тракт", - наголошує він.

3. Мінеральна вода не допомагає від похмілля

"Мінеральна вода, якою б вона не була, не допомагає повністю від похмілля. А ще краще воду спочатку дегазувати перед питтям, щоб вона мала вплив на організм і не руйнувала зуби", - резюмував Олексій Душка.

Дивіться відео про те, як вибрати мінеральну воду в магазині:

Хто такий Олексій Душка

Олексій Душка (31 серпня 1984, Дніпродзержинськ, Українська РСР, СРСР) — український журналіст, телеведучий, повідомляє Вікіпедія.

З червня 2012 року був автором, редактором та ведучим програми "Територія обману" в якій споживчі дослідження перетинаються із провокаціями та експериментами. За неї 2012 року був номінованим на премію "Телетріумф".

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти