StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

4 найкращі способи, як перевірити воду на якість у домашніх умовах

18 березня 2024, 18:36оновлено 21 березня, 14:26
Є кілька способів, як перевірити воду на придатність до пиття в домашніх умовах.
Питьевая вода
Як перевірити воду на якість у домашніх умовах/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Від чистоти і хімічного складу води, яку ми п’ємо, залежить наше здоров’я. Тому не варто нехтувати перевіркою води, яку ми вживаємо, щоб у майбутньому не зіткнутися з негативними наслідками такої необачності.

Радимо також прочитати наступний матеріал: Лише найуважніший знайде собаку за 9 секунд: надзвичайна оптична ілюзія

Якщо після перевірок виявиться, що з якимись показниками не все в порядку, то ця рідина буде придатною до вживання лише після ретельного очищення. Для такого очищення можна використовувати, наприклад, фільтри. І саме перевірка води допоможе визначити, який саме фільтр потрібно обрати у кожному конкретному випадку.

відео дня

Є три основні категорії, за якими перевіряють воду на придатність до пиття, приготування їжі та загалом використання у побуті:

  • Хімічний склад.
  • Біологічний склад.
  • Органолептичні показники.

Найточніший аналіз води можуть зробити лише у спеціальних лабораторіях, у яких є спеціальне обладнання та фахівці. Отримати точні результати перевірки за хімічним та біологічним складом у домашніх умовах досить складно.

Щоб перевірити воду в лабораторії, потрібно або викликати спеціаліста додому, щоб він провів забір рідини з крану або колодязя, або придбати в аптеці стерильні контейнери для забору аналізів та зібрати зразки самостійно, після чого віднести їх у лабораторію.

Як перевірити воду на якість у домашніх умовах

Досить важко буде самостійно вдома перевірити, наскільки якісною є вода. Але є кілька способів, які допоможуть принаймні частково визначити певні показники і зробити якісь висновки.

1. Оцінка води по кольору

Вдома можна першочергово оцінити органолептичні показники – характеристики за кольором, прозорістю, запахом і смаком.

Так, потрібно спершу звернути увагу на колір води. Пити можна лише прозору рідину. Якщо ж вода має якийсь колір, це може вказувати на проблеми з її якістю.

2. Запах і смак

Також варто звертати увагу на запах і смак води. Рідко буває так, що вода повністю несмачна. Але на деякі смакові властивості варто звертати увагу, адже вони можуть свідчити про наявність у воді тих речовин, які можуть нашкодити.

Наприклад, якщо вода з-під крану має терпкі смакові нотки та стійкий "хімічний аромат", то це може вказувати на наявність у її складі великої кількості хлору.

Якщо вода має запах сірководню, то це може вказувати на те, що вона була видобута з таких пластів, де активно розмножуються сірчані бактерії. Пити таку воду небезпечно, адже вона є токсичною для людини.

Якщо ж від води відчувається запах іржі, це може вказувати на те, що в будинку погані металеві труби.

3. Лакмусові папірці для визначення рН

Для перевірки якості води можна також провести вдома нескладні досліди. Проте варто пам’ятати, що вони можуть бути неточними, а для точнішої перевірки води варто віднести її до лабораторії.

Для перевірки рН води (тобто ступеню кислотності або лужності) можна скористатися лакмусовими папірцями. Потрібно набрати воду в посудину, занурити туди такий папірець й подивитися, як зміниться колір папірця через кілька секунд.

Якщо колір стане синім або фіолетовим, це вказуватиме на те, що рівень рН підвищений і становить понад 7. Це означає, що у воді занадто багато лугу. Таку воду вживати небезпечно.

Червоний колір папірця вказує на те, що рівень рН занижений і становить нижче 5 – значить вода має високий рівень кислотності й також небезпечна для здоров’я.

Якщо колір папірця зелений, це означає, що показники по лугу і кислотності перебувають в межах норми, тому таку воду вживати безпечно.

Що таке pH?

pH або водневий показник – це величина, яка показує міру активності іонів водню (Н+) в розчині, тобто ступінь кислотності або лужності цього розчину. Для розведених розчинів можна користуватись терміном "концентрація" замість "активність" у цьому визначенні. pH нейтрального водного розчину становить 7, розчини із більшим значенням водневого показника є лужними, із меншими – кислими, пише Вікіпедія.

4. Оцінка м’якості та жорсткості води на за смаком

За смаком також можна визначити м’якість та жорсткість води. Але, звісно, така оцінка рідини не буде настільки точною, як перевірка у лабораторії.

Отже, м’яка вода найчастіше матиме нейтральний присмак. Вона не гірка, не солодка, не солона, але в дуже рідкісних випадках може мати трохи терпкий присмак із кислуватим відтінком.

Жорстка вода відзначається яскравим солодкуватим або приглушеним гіркуватим присмаком. Таку смакову гаму їй надає велика концентрація солей кальцію.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти