StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та ТБШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і городЗірки

Приємний звук, але погані наслідки: що означає, якщо дрова тріщать у вогні

26 вересня 2024, 15:32
4185
Тріск дров у каміні чи дров’яній печі створює затишну та романтичну атмосферу в будинку та на природі. Главред з'ясував, чому дрова тріщать.
Приємний звук, але погані наслідки: що означає, якщо дрова тріщать у вогні
Чому сильно тріщать дрова в пічці - що означає коли тріщать дрова / Колаж Главред, фото: УНІАН

Звук потріскування дров під час горіння може бути приємним для слуху та створювати затишну атмосферу, але він має свої причини та особливості, пов’язані з фізичними властивостями деревини і процесом її горіння. Про те, чому сильно тріщать дрова в пічці розповів у своєму відео на YouTube Ешлі Елдрідж, директор з освіти Американського інституту безпеки димоходів (Chimney Safety Institute of America).

Він надав професійне пояснення цього явища та ділиться важливими порадами щодо вибору дров для каміна.

Чому дрова в печі тріщать

Згідно з його словами, потріскування дров обумовлене наявністю вологи всередині деревини, яка випаровується під впливом високої температури, створюючи характерні звуки. Однак важливо правильно вибирати та сушити дрова, щоб отримати максимум тепла і уникнути можливих небезпек.

Дивіться відео про те, чому дрова тріщать:

Що означає, коли тріщать дрова

Як пояснює Ешлі Елдрідж у своєму відео на каналі "Chimney Safety Institute of America", потріскування дров відбувається через наявність вологи, яка утримується у клітинах деревини.

Коли вологі дрова нагріваються, вода починає швидко випаровуватися, утворюючи мініатюрні вибухи усередині деревини. Саме ці вибухи і створюють звук потріскування.

"Коли деревина висихає, вона втрачає більшу частину своєї води, але якщо залишок вологи залишається, він може викликати потріскування при горінні", – розповідає Елдрідж.

Що відомо YouTube-канал "Chimney Safety Institute of America" (CSIA)

YouTube-канал "Chimney Safety Institute of America" (CSIA) створений для підвищення обізнаності про безпеку димоходів, належне використання камінів і утримання систем вентиляції. Він надає освітній контент як для власників будинків, так і для професійних сажотрусів, пояснюючи техніку обслуговування димоходів і рекомендації щодо запобігання пожежам у домівках.

Як визначити сухі дрова чи вологі

Щоб уникнути цього, експерт радить перевіряти ступінь висихання дров перед їх використанням.

"Вдарте два сухі шматки дерева один об одного. Якщо ви почуєте дзвінкий звук, то деревина висушена достатньо добре. Якщо ж звук буде глухим, це свідчить про надмірну вологість", – рекомендує він.

Чому дрова тріщать

Елдрідж наголошує, що для ефективного горіння краще використовувати суху та добре оброблену деревину. За його словами, оптимальна вологість дров має бути нижче 20%. Перевірити це можна за допомогою спеціального вологоміра для деревини або спираючись на візуальні та акустичні ознаки.

"Сухі дрова мають тріщини на кінцях і легко розколюються, залишаючи багато скалок. Занадто волога деревина не лише потріскує, але й втрачає теплотворну здатність, адже енергія витрачається на випаровування вологи, а не на генерацію тепла", – додає він.

Чому не можна запалювати вологі дрова

Окрім втрати теплової ефективності, використання сирих дров може бути небезпечним для димоходу та системи опалення.

"Вологі дрова виділяють більше диму і сажі, що сприяє накопиченню креозоту на стінках димоходу", – застерігає Елдрідж.

Накопичення креозоту може призвести до утворення небезпечних відкладень, які здатні спричинити пожежу в димоході.

Як сушити дрова

Елдрідж ділиться корисними порадами щодо того, як правильно сушити дрова перед використанням.

"Дрова потрібно зберігати на відкритому повітрі, але в захищеному від дощу місці. Розмістіть їх на підвищенні, щоб забезпечити циркуляцію повітря, і переконайтеся, що вони не лежать безпосередньо на землі. Процес сушіння може займати від шести місяців до двох років, залежно від виду деревини", – пояснює експерт.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти