StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому не можна казати "у даний момент": мовознавець пояснив серйозну помилку

9 лютого 2024, 23:06оновлено 11 лютого, 11:27
Фрази "у даний момент", "в дану мить", "в даній ситуації" – неправильні. Слово "даний" у них потрібно замінити.
Украинский язык, Александр Авраменко
Чому не можна казати "у даний момент"/ колаж: Главред, фото: скрін, unsplash.com

Часто ми можемо чути слово "даний" у таких висловах, де воно вживати не повинно. Така помилка виникає через те, що деякі фрази, які нерідко зустрічаються в українській мові, насправді є калькою з російської.

Радимо також прочитати наступний матеріал: Лише 1% людей зможе побачити 2 приховані обличчя за 11 секунд: складна загадка

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, у яких фразах не можна вживати слово "даний", і як його замінити.

"Сьогодні поведемо розмову про точність у слововживанні. Однією з найпоширеніших лексичних помилок є використання слова "даний" там, де його не має бути. Скажімо, "у даний момент", "в дану мить", "в даній ситуації". Хто і кому що дав? От як можна комусь дати момент, дати мить або дати ситуацію", – зазначив мовознавець.

Дати можна книжку, наприклад, "Книжка дана у тимчасове користування". Дати можна помаранч чи ще якийсь предмет, пояснив Авраменко.

"Тож уникаймо калькованих російських висловів "в данный момент" або "в данной ситуации". Правильно сказати "у цей момент", "у цю мить" (або "цієї миті"), "у цій ситуації". Тож у реченні "у даних умовах працювати неможливо" – лексична помилка. Треба сказати так: "у цих умовах (або в таких умовах) працювати неможливо", – сказав мовознавець.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, якою ж є одна з найпоширеніших лексичних помилок:

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко пояснив, що означає фразеологізм "прикритися фіговим листком". Такий вислів має давнє походження, вперше він звучить ще в Біблії. Але в наш час він містить у собі вже інше значення.

Також раніше мовознавець Олександр Авраменко розповів, чому не можна казати "ви праві". Авраменко пояснив, чому вислови "в області живота", " ви праві" та "підняти питання" – неправильні.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти