StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що означає фразеологізм "прикритися фіговим листком": мало хто знає правильну відповідь

8 лютого 2024, 07:05оновлено 9 лютого, 13:30
Такий вислів має давнє походження, вперше він звучить ще в Біблії. Але в наш час він містить у собі вже інше значення.
Украинский язык, Александр Авраменко
Що означає фразеологізм "прикритися фіговим листком"/ колаж: Главред, фото: скрін, unsplash.com

Вислів "фіговий листок" прийшов до нас із сивої давнини. Зараз нерідко можна почути фразу "прикритися фіговим листком". Але не усім відомо, що насправді означає такий вислів.

Радимо також прочитати наступний матеріал: Лише одиниці за 10 секунд вгадають тварину на малюнку: складна загадка з "родзинкою"

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, що означає цей фразеологізм.

"Сьогодні розмова про цікавий фразеологізм "фіговий листок". Усі напевно чули вислів "прикритися фіговим листком". І взагалі, до чого тут фіга? Про яку фігу йде мова? Словник подає два значення слова "фіга". Перше – те ж саме, що й дуля. Є фразеологізм "фігу дістати", тобто абсолютно нічого не одержати", – зазначив мовознавець.

І друге значення – плід фігового дерева. Усе ж таки вислів "фіговий листок" пов'язаний не з комбінацією з трьох пальців, а з деревом, і про це ми дізнаємося з Біблії, пояснив Авраменко.

"Господь, поселивши Адама і Єву в живодайний край Едем, заборонив їм їсти фрукти з Дерева пізнання. Під впливом сатани перші люди не втрималися від спокуси, і через порушення заборони вони втратили відчуття невимушеності та природності й стали соромитися своєї голизни. Вони плели фартухи з листків фігового дерева, щоб приховати свою наготу. Сьогодні ж фіговим листком приховують правду або щось недосконале. Ось така історія вислову "фіговий листок", – розповів мовознавець.

Дивіться пояснення Авраменка, що означєа вислів "прикрити фіговим листком":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше мовознавець Олександр Авраменко розповів, чому не можна казати "ви праві". Авраменко пояснив, чому вислови "в області живота", " ви праві" та "підняти питання" – неправильні.

Також раніше Авраменко розповів, як сказати українською "ни в коем случае". Нерідко ми неправильно перекладаємо вислови "в случае необходимости", "ни в коем случае" і "от случая к случаю". Авраменко пояснив, як не робити помилок.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти