StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому ми падаємо уві сні: пояснення простіше, ніж здається

2 листопада 2023, 16:12оновлено 11 листопада 2023, 15:58
2104
Якщо таке відчуття з’являється не часто, то цьому є цілком логічне пояснення. Але якщо такі випадки турбують вас регулярно – краще звернутися до лікаря.
Сон
Чому ми падаємо уві сні/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Чи відчували ви колись, ніби кудись "провалюєтеся" під час засинання, а потім здригаєтеся і одразу прокидаєтеся? Багатьох людей, які мали такі відчуття, під час цього накривав сильний страх. Але мало хто здогадується, що може означати падіння уві сні і чи варто цього боятися.

Радимо прочитати також наступний матеріал: Чому неправильно казати "часи": є лише один правильний варіант

Не потрібно одразу впадати у паніку, якщо ви стикалися з такими ситуаціями, адже насправді таке досить часто зустрічається у багатьох людей. Цей феномен має назву "гіпнагогічне посмикування".

відео дня

Причина цього насправді досить банальна. До гіпнагогічного посмикування можуть призвести сильна втома, стрес, виснаження організму і хронічне недосипання.

Справа у тому, що під час засинання усі процеси у нашому організмі сповільнюються – серце б’ється повільніше і спокійніше, не таким частим стає дихання, кров'яний тиск падає і продовжує перебувати на нижчому від норми рівні упродовж усього сну.

Але якщо людина має сильну втому, хронічне недосипання або інші ознаки, які згадані вище, то вона може засинати набагато швидше від норми. Засинання таке різке, що відчувається, ніби ви "провалюєтеся" і "падаєте". Організм не встигає так швидко перелаштувати усі свої ритми до такого швидкого засинання, і тому він плутає сон зі смертю. Звідси якраз "ростуть ноги" у сильному страху, який починає відчувати людина.

Далі мозок робить усе, щоб "оживити" людину. Він дає сигнал, після якого у кров викидається певна кількість гормонів і деякі хімічні речовини, і це у свою чергу змушує людину різко смикнутися і прокинутися.

Не варто лякатися таких станів, якщо вони з’являються час від часу. Можливо для уникнення цих ситуацій вам варто переглянути свій спосіб життя, налагодити робочий режим і режим сну, й не забувати, що відпочинок – це дуже важливо.

Але якщо ви відчуваєте таке дуже часто і це заважає нормальному сну, то краще звернутися з цією проблемою до лікаря.

Раніше ми розповідали, що пити для приємного запаху тіла. Каву і солодкий чай, які ми звикли вживати, краще замінити іншими напоями, які зроблять запах тіла набагато приємнішим.

Також раніше ми розповідали, що буде, якщо жувати жуйку більше 10 хвилин. Не усім відомо, скільки максимально можна жувати жуйку. Жувальна гумка може стати дуже шкідливою, якщо порушити кілька правил.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти