StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому казати "головокружіння" неправильно: яке правильне слово варто використовувати

4 листопада 2023, 06:25оновлено 11 листопада 2023, 15:50
Замість суржикового слова, яке ми часто можемо чути, потрібно використовувати інше правильне слово.
Украинский язык, девушка, головокружение
Чому казати "головокружіння" неправильно/ колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

У багатьох людей хоча б раз у житті було відчуття, коли перед очима все "пливе", ноги підкошуються, і хочеться сісти або лягти, а інакше є ризик просто впасти додолу. Коли хтось зі знайомих описує нам такі відчуття, нерідко можна почути в його описі ситуації слово "головокружіння".

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому неправильно казати "часи": є лише один правильний варіант

На перший погляд це слово не викликає ніяких підозр, адже нагадує нам словосполучення "крутиться голова". Але насправді слово "головокружіння" – це суржик, у якого "ростуть ноги" від російського "головокружение".

відео дня

Слово "головокружіння" можна знайти в українських словниках, проте там поруч з ним є примітка, що воно рідковживане. Тому краще уникати саме цього слова й заміняти його у мовленні чисто українським відповідником.

Замість суржикового слова потрібно використовувати слово "запаморочення".

Згідно з Академічним тлумачним словником української мови (СУМ), запаморочення – це стан, при якому людина втрачає можливість ясно сприймати дійсність, розуміти, мислити.

Раніше ми розповідали, чому неправильно казати "зеркало". Часто це суржикове слово саме "проситься" на язик, і є ризик припуститися помилки, адже неправильний варіант дуже схожий на правильний.

Також раніше ми розповідали, чому не можна вживати слово "бабушка". Насправді слово "бабушка" – це суржик, який утворився від дослівного перекладу з російської мови. Варто замінити це слово одним з кількох правильних варіантів.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти