StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Кульбаби зникнуть на очах: експерти розкрили "найефективніший" спосіб їх знищення

8 квітня 2024, 15:49оновлено 8 квітня, 16:39
Кульбаби заважають іншим рослинам рости, тому експерти поділились способами, які допоможуть позбутися набридливих бур'янів раз і назавжди.
Кульбаби зникнуть на очах: експерти розкрили 'найефективніший' спосіб їх знищення
Як швидко позбутись кульбаб у саду / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Кульбаби агресивно діють на інші рослини у вашому саду. Він вивільняє хімічну речовину, яка фактично може зупинити ріст інших рослин. Деякі різновиди оцтової кислоти напрочуд добре знищують докучливі бур’яни, зокрема кульбаби, пише Mirror.

Експерт з Університету штату Монтана в США стверджує, що оцет насправді можна використовувати як природний гербіцид для боротьби з кульбабою завдяки концентрації оцтової кислоти. Це компонент, який надає більшій частині оцту дивний різкий запах, який часто становить 5% побутової рідини.

Якщо вас цікавлять поради щодо садівництва, прочитайте матеріал Главреду: Троянди "приголомшать цвітінням": чоловік назвав кухонні відходи, які підживлять кущ.

відео дня

Спеціаліст з ідентифікації бур’янів університету Ноель Орлофф пояснила, що розуміння того, як оцтова кислота впливає на рослини, допоможе пояснити, коли вона може бути ефективною для боротьби з бур’янами.

"По-перше, оцтова кислота діє як контактний гербіцид, тобто вона впливає лише на ті частини рослини, яких вона торкається. Оцтова кислота руйнує рослинні клітини, викликаючи висихання тканин рослини. Проте вона не переміщується до коріння рослини або у інші частини рослини", - зазначила вона.

Ноель повідомила, що оцет з найвищою концентрацією оцтової кислоти в 20-30% зазвичай є найефективнішим, коли йдеться про знищення кульбаб. Білий оцет або дистильований оцет є найближчими до побутових, зазвичай містить 5-10% сильнодіючої кислоти і коштує досить дешево.

"Дрібніші та молодші бур’яни, як правило, більш сприйнятливі до оцту. Ідеальною є розсада на стадії від двох до чотирьох листків", - додала Ноель.

Однак садівники все одно повинні використовувати оцет з обережністю, оскільки вчені стверджують, що його кислота є "невибірковою". Тобто вона завдає шкоди не лише бур’янам, але й майже будь-якій іншій рослині, до якої вона торкається. Тому варто використовувати оцет лише для бур’янів, що проростають у тріщинах чи біля будинку, а не для тих, що знаходяться серед інших рослин.

"Оцтова кислота, як правило, найкраще працює в жарких і сонячних умовах, а поверхнево-активні речовини можуть підвищити ефективність", - підкреслила Ноель.

Також знищити кульбаби допоможе непотрібний картон. Якщо покласти його поверх бур’янів і покрити дерев’яною стружкою, він згодом знищить кульбабу. Проте викопування все ще є "найефективнішим" методом, який точно позбудеться від бур’янів. Садівникам слід обов’язково виривати ціле коріння бур'яну, щоб не допустити його повторної появи.

Що таке гербіциди?

Гербіциди — хімічні препарати (або їхні композиції), що використовуються для боротьби з небажаною рослинністю. Широке застосування цих речовин у сільському господарстві привело до істотного збільшення врожаїв.

В разі невмілого чи надмірного використання призводить до забруднення ґрунту і води, що, у свою чергу, викликає загибель птахів і дрібних тварин, і навіть створює загрозу здоров'ю людини. Вчений Гомбарк винайшов в 1768 р. і застосував на пелюстках ромашки, пише Вікіпедія.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти