StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як правильно написати "пів/ночі" і "пів/острів": Авраменко дав однозначну відповідь

5 лютого 2024, 10:47оновлено 6 лютого, 16:17
Іноді у написанні цих слів може виникати плутаниця. Мовознавець пояснив, як не робити помилок.
Украинский язык, Александр Авраменко
Як правильно написати "пів/ночі" і "пів/острів"/ колаж: Главред, фото: скрін, unsplash.com

Коли потрібно передати на письмі, наприклад, що ви з’їли половину яблука або половину дня провели на роботі, варто використовувати числівник "пів". Але нерідко може виникати плутаниця щодо того, як правильно писати цей числівник зі словами – разом, окремо чи через дефіс.

Радимо також прочитати наступний матеріал: Як сказати українською "ни в коем случае": мовознавець здивував відповіддю

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко пояснив, як використовувати цей числівник правильно і не робити помилок.

Мовознавець у своєму уроці спершу запропонував виконати тестове завдання. Потрібно із трьох варіантів обрати, як правильно написати "пів/ночі":

  • А. разом – "півночі",
  • Б. окремо – "пів ночі",
  • В. з дефісом – "пів-ночі".

"Друзі, як тільки не пишуть числівник "пів" із наступним словом: і разом, і окремо, і з дефісом. Але згідно з нормами нового правопису, числівник "пів" (половина чогось) пишемо окремо з іменниками у родовому відмінку (кого? чого?). От наприклад, "пів яблука" – це те ж саме, що "половина яблука". Так само "пів Києва", "пів ночі", "пів острова", – пояснив Авраменко.

Водночас він пояснив, що разом "пів" пишемо лише з іменниками у називному відмінку (хто? що?): "північ", "південь", "півострів". Адже ніякої половини частина пів у цих словах не позначає.

"Отже, "пів ночі", "пів дня", "пів острова" окремо, а "північ", "південь", "півострів" разом. Насамкінець лише додам – дбаймо про те, щоб Україна говорила грамотно", – підсумував мовознавець.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, як правильно написати "пів/ночі" і "пів/острів":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко розповів, як сказати українською "куй железо, пока гарячо". Не усім відомо, як правильно переклається цей вислів. В українській мові є кілька милозвучних відповідників.

Також раніше Авраменко пояснив, як правильно казати – "брати участь" чи "приймати участь". Нерідко у мовленні плутають слова "брати" і "приймати" та неправильно використовують одне з них замість іншого.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти