StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як позбутися соляних слідів на взутті: хімік поділився найефективнішим способом

3 вересня 2024, 16:24
3817
Із настанням осені ми ризикуємо не тільки застудитися, але й зіпсувати взуття солями, якими вкривають наші дороги. Проте існує кілька способів, які захистять взуття.
Як позбутися соляних слідів на взутті: хімік поділився найефективнішим способом
Як позбутися білих слідів від солі на взутті / Колаж: Главред, фото: скріншот з відео на YouTube, pixabay.com

Білі соляні сліди можуть не тільки зіпсувати зовнішній вигляд взуття, але й спричинити пошкодження матеріалу. Щоб позбутися солі на взутті, можна скористатися декількома перевіреними методами.

Якщо вас цікавлять поради щодо догляду за взуттям, прочитайте матеріал Главреду: Жовтизна "випарується на очах": найкращий бабусин метод для відбілювання взуття.

Чому з'являється сіль на взутті

Сіль, якою посипають дороги, щоб запобігти ожеледиці, є основною причиною появи білих розводів на взутті. Коли ви ходите по оброблених реагентами дорогах, кристали солі осідають на підошві і потрапляють на верхню частину взуття. З часом сіль в’їдається в матеріал, залишаючи білі плями та пошкоджуючи його структуру.

Чому на взутті з'являється білий наліт

Білий наліт на взутті – це наслідок хімічної реакції солі з матеріалом, з якого виготовлено взуття. Сіль витягує вологу з матеріалу, що призводить до його висихання та появи білих плям. Крім того, сіль може пошкодити барвник, особливо на кольоровому взутті.

Як позбутися соляних слідів на взутті

Один із найпопулярніших способів, який видалить білі сліди від солі, – це використання оцту. Розведіть білий оцет з водою у пропорції 1:1 і змочіть у цьому розчині м'яку тканину. Обережно протріть сліди солі, приділяючи особливу увагу швах і згинах, де сіль може накопичуватися більше. Після цього витріть взуття сухою тканиною та дайте йому повністю висохнути при кімнатній температурі.

Інший спосіб – застосування лимонного соку. Лимонна кислота ефективно розчиняє соляні відкладення, не пошкоджуючи взуття. Змочіть ватний диск лимонним соком і акуратно протріть забруднені ділянки. Як і в випадку з оцтом, важливо не залишати взуття вологим і забезпечити його ретельне висихання.

Сода також допоможе видалити сіль і освіжити взуття. Змішайте соду з невеликою кількістю води до утворення пасти і нанесіть на забруднені ділянки. Залиште на 15-20 хвилин, потім змийте теплою водою.

Один із простих способів – використання мильного розчину. Розведіть м’яке мило у теплій воді і змочіть губку в цьому розчині. Акуратно протріть соляні сліди, уникаючи надмірного зволоження взуття. Після цього витріть поверхню сухою тканиною.

Як захистити взуття від солі

Для того щоб захистити взуття від впливу солі, важливо заздалегідь підготувати його до зимового сезону. Одним із найефективніших методів є використання спеціальних водовідштовхувальних засобів. Перед виходом на вулицю ретельно обробіть взуття таким засобом, що створить на його поверхні захисний бар'єр. Це допоможе мінімізувати проникнення вологи та солі в матеріал.

Як зазначає професійний біохімік Гліб Репіч, щоб захистити взуття від солі можна використати жир, бджолиний віск і рицинова олія. Їх потрібно порівну змішати на водяній бані і розтопити. Коли суміж застигне, утвориться желейна маса, якою слід змастити взуття.

Візьміть ватний спонж і ретельно змастіть взуття. Особливу увагу варто приділити місцю, де шкіра стикається з підошвою, і тим місцям, де взуття прошите, - це найвразливіші ділянки.

Дивіться відео, як вберегти взуття від солей та вологи:

Чи шкодить сіль шкіряним черевикам

Сіль завдає значної шкоди шкіряному взуттю, стверджує Репіч. Вона висушує шкіру, робить її жорсткою і сприяє появі тріщин. Крім того, сіль може змінити колір шкіри і зробити її тьмяною.

Хто такий Гліб Репіч

Репіч Гліб - український біохімік, кандидат хімічних наук. Фіналіст премії Global Teacher Prize Ukraine. Займається популяризацією науки через власні соціальні мережі.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти