StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що означає чорна вишиванка: про що говорить колір народного одягу

25 серпня 2023, 08:00
15083
Главред розповість, від чого залежить, якого кольору українська вишиванка.
Що означає Чорна вишиванка
Що означає чорна вишиванка / колаж: Главред, фото: instagram taystraiva/ _ ann _ _ _ st

Вишита сорочка, або, як її прийнято називати в народі - вишиванка має сакральне значення для українців. Давно відомо, що це код нації і не просто національний одяг, а скарб символів і прихованих смислів. Всім відомо, що різним районам України належать різні форми візерунків, проте мало хто знає, про що можуть розповісти кольори ниток вишивки. Ми розповімо, якого кольору українська вишиванка про що може розповісти.

Що означає синій колір у вишиванці

Найбільш поширеними кольорами у вишивці на сорочках здавна були зелений, чорний, червоний і синій, однак, якщо досить логічно, що зелений свідчить про життя, то з іншими кольорами все не так просто.

Синій колір у вишиванці найчастіше можна помітити на візерунках Правобережжя України, особливо - на Поділлі. Цей колір вважався потужним оберегом, символом води і неба, а головне - очищенням і позбавленням від недуг і хвороб.

відео дня

Що означає чорна вишиванка

Чорне полотно для вишиванки було призначене для солдатів і воїнів. Людям було важко зберігати чистоту, а така вишиванка могла стати не тільки оберегом, а й маскуванням відразу. Також чорна вишиванка була спільним елементом воїнів УПА, її вони одягали при смерті одного зі своїх побратимів.

А ось якщо говорити про нитки у вишивці, то чорний колір завжди символізував родючу землю, а вона була головною годувальницею в Україні.

Що означає червоний колір на вишиванці

Найбільш популярний для вишивки, звичайно, був червоний колір. Цей колір - справжній скарб символів і образів. Їм описували радість, любов до життя, сонце і, звичайно, любов. Також цей колір на вишитій сорочці символізував позитивну енергію, особливо часто їм вишивали саме дитячі сорочки.

Також вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти