StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 9 березня: від чого треба утриматися в день 40 святих

8 березня 2024, 11:30оновлено 8 березня, 12:32
Оскільки свято припадає на час Великого посту, в їжу забороняється вживання м'яса.
Який завтра день
Який завтра день / Колаж Главред, фото Вікіпедія

9 березня - день, що має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції та звичаї, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити в день пам'яті сорока севастійських мучеників.

Яке свято 9 березня

Свята у світі:

відео дня
  • Міжнародний день діджея
  • Міжнародний день поясних сумок
  • День генеалогії

Свята в Україні:

  • День народження Тараса Шевченка
  • День землевпорядника

Церковне свято 9 березня

9 березня за новим церковним календарем в Україні відзначають деньпам'яті сорока Севастійських мучеників.

Православна Церква вшановує пам'ять сорока Севастійських мучеників - християнських воїнів із Севастії, сучасного міста на території Туреччини, які страждали за свою віру в Христа.

313 року імператор Костянтин Великий видав указ, що визнає свободу віросповідання для християн і рівноправність із язичниками. Однак його співправитель Лікіній, який дотримується язичництва, вирішив викорінити християнство у своїх володіннях. Він намагався очистити свою армію від християн.

У Севастії, вірменському місті, одним із воєначальників був Агріколай, затятий прихильник язичництва. Під його командуванням була дружина із сорока хоробрих християнських каппадокійців. Вони відмовилися принести жертву язичницьким богам і були поміщені в темницю. Воїни молилися, і почули голос підбадьорення, який сказав: "Той, хто перетерпить до кінця, буде врятований".

Коли їх знову привели до Агріколая, той запропонував їм зректися Христа в обмін на честь і прихильність імператора. Відмовившись, воїни були знову закуті, але один із них, Кіріон, вказав на те, що Агріколай не має права накладати на них кайдани без наказу імператора.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні - процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, як 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом із Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "русского мира". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архієпископ Святослав, висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Під час суду перед Лисієм, святі відмовлялися зректися своєї віри. Їх били камінням, але каміння не завдавало шкоди, а одне потрапило в обличчя Агріколаю.

Кати вирішили випробувати мучеників холодом. Вони розділили їх і поставили на льоду озера, тоді як поруч розтопили лазню. Однак о третій годині ночі, Господь послав їм полегшення: лід розтанув, і вода стала теплою.

Коли мученики були виведені з води, їм перебили ноги. Мати наймолодшого з них, Мелітона, втішала його, переконуючи перетерпіти все до кінця. Тіла мучеників спалили на колісницях, а кістки кинули у воду. Через три дні мученики з'явилися уві сні єпископу Петру і веліли йому поховати їхні останки, що він і зробив із повагою.

Що не можна робити 9 березня

Цього дня заборонено будь-яке фізичне трудомістке заняття, включно з ремеслами, рукоділлям і роботами по дому. Оскільки свято припадає на час Великого посту, в їжу забороняється вживання м'яса, молока, яєць і риби. Однак дозволено додавання в їжу рослинної олії та вживання невеликої кількості кагору. Цього дня не рекомендується позичати гроші. Також слід утриматися від прояву злості, заздрості та агресії, а також від вживання алкоголю і нецензурної лайки.

Іменини 9 березня

9 березня День Ангела відзначають: Олександр, Олексій, Панас, Валерій, Дмитро, Іван, Іраклій, Кирило, Леонтій, Михайло, Микола, Петро, Сергій, Тарас, Ян, Олександра, Наталя.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти