StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли Страсна п'ятниця у 2024 році: важливі заборони в найважливіший день перед Великоднем

1 березня 2024, 21:47
У багатьох традиціях вважається, що в Страсну п'ятницю можна передбачити своє майбутнє, просто глянувши у вікно відразу після пробудження.
Коли Страсна п'ятниця у 2024 році: важливі заборони в найважливіший день перед Великоднем
Що означає Страсна п'ятниця/ Колаж Главред, фото Главком, Факти і аргументи

У Страсну п'ятницю православні християни згадують трагічні події, що передували Воскресінню Христовому. Цей день, наповнений скорботою і сумом, є одним із найсуворіших у православному календарі. Цього дня церква вчить вірян зосередитися на духовних цінностях і утримуватися від мирських задоволень. Що забороняється робити цього дня згідно зі статутами церкви та які традиції супроводжують Страсну п'ятницю, читайте на Главреді.

Коли Страсна п'ятниця у 2024 році

Страсною, або Великою, п'ятницею називається останній день шостого тижня Великого посту, який передує Великодню. У 2024 році Православна Неділя відзначатиметься 5 травня. Отже, Страсною п'ятницею буде 3 травня.

Католицький Великдень у 2024 році припадає на 31 березня. Таким чином, цього року Католицька Страсна п'ятниця припадає на 29 березня.

відео дня

Історія Страсної п'ятниці

Згідно з Євангелієм, саме в п'ятницю Ісус Христос зазнав мученицької смерті: він ніс хрест вулицями Єрусалима, після чого його розіп'яли на ньому на горі Голгофа, за межами стін стародавнього міста.

Йосип і Никодим, учні Ісуса, отримали дозвіл на поховання свого вчителя. Загорнувши тіло в чисту плащаницю з пахощами, вони помістили його в нову гробову печеру і закрили вхід великим каменем. Пам'ятаючи слова Ісуса про своє воскресіння, Пілат наказав встановити охорону біля гробниці.

Церковні традиції

У храмах цього дня проводяться три служби, присвячені стражданням Христа, його розп'яттю і похованню. Близько 15:00, у момент, коли, згідно з Євангелієм, Ісус помер, розпочинається вечірня служба, під час якої з вівтарної частини до вірян виносять велике полотно, на якому зображений померлий Христос - плащаницю.

Вночі проводиться утреня Великої Суботи з церемонією поховання плащаниці. Вона перебуває в центральній частині храму протягом майже трьох днів.

Богослужіння в католицьких храмах присвячені Спасительному Шляху Христа на Голгофу, а потім проводиться вечірня служба Страстей Господніх. Цього дня православні християни дотримуються суворого посту, утримуючись від їжі та напоїв до моменту виносу плащаниці на службі. Після вечірнього богослужіння дозволяється тільки вода і пісний хліб.

Прикмети на Страсну п'ятницю

У багатьох традиціях вважається, що у Страсну п'ятницю можна передбачити своє майбутнє, просто глянувши у вікно відразу після пробудження. Якщо першим на очі попадеться молодий хлопець або чоловік, це віщує весілля. Якщо ж ви побачите сімейну пару, це може означати поповнення в родині або возз'єднання після розлуки. Зустріч із молодою дівчиною обіцяє безтурботний рік, тоді як зустріч зі старою людиною або інвалідом може провіщати проблеми зі здоров'ям або невдачі в справах. Побачити кішку може символізувати появу грошей, собаку - горе, а птахів - нові знайомства. Важливо пам'ятати, що про такі зустрічі не можна розповідати, інакше пророцтво не збудеться.

Також існують повір'я, пов'язані зі сновидіннями в ніч на Страсну п'ятницю, які також вважаються джерелом передбачень.

Погодні прикмети також мають місце. Наприклад, ясна погода і яскраве сонце цього дня можуть віщувати рясний урожай хліба, сонячну весну і сприятливе літо.

Що не можна робити на Страсну п'ятницю

У Страсну п'ятницю, найсумніший день перед Великоднем, православним вірянам рекомендується провести час у храмі або вдома, зосередившись на молитві в очікуванні Воскресіння Христового.

Церква забороняє такі дії в цей день:

  • Розважатися: дивитися телевізор, кіно, брати участь у гучних застіллях, скролити стрічку соцмереж, відзначати будь-які свята, голосно слухати музику.
  • Займатися прибиранням у будинку: мити підлогу, прати, а також шити і штопати. Краще перенести всі побутові справи на першу половину тижня або виконати їх у Чистий четвер.
  • Переїдати: для тих, хто дотримується посту, це найсуворіший день, коли не можна ні їсти, ні пити до виносу плащаниці в храмі. Священнослужителі рекомендують дотримуватися посту в межах своїх сил.
  • Старанно працювати: цього дня вся увага вірян має бути спрямована на внутрішню рефлексію, молитву і співпереживання мукам Спасителя.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти