StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Католицьке Різдво 2022: як належить святкувати

25 грудня 2022, 00:12
Щорічно віруючі західного обряду відзначають народження Господа. Яких традицій при цьому вони дотримуються - розбирався Главред.
Католицьке Різдво
Католицьке Різдво / Колаж Фото УНІАН

Католицьке Різдво 2022

Скоро буде п'ять років, як в Україні Різдво прийнято святкувати два рази ‒ за західним (він же католицький) і східним (він же православний) обрядом. Відповідно, духовні діти Папи Римського Франциска відзначають Різдво 25 грудня (тут використовується календар Григоріанський), а паства Вселенського патріарха Варфоломія святкує за юліанським – вже 7 січня. Досить велика різниця і в сприйнятті свята. Для католиків Різдво - найважливіше свято в році (на відміну від Різдва Христового ‒ Пасхи ‒ для православних).

Важливе питання - католицьке Різдво у 2022 році припадає на неділю, 25 грудня. У звичайний час, згідно із Законами України, вихідний повинен був бути в понеділок, 26 грудня. Але в країні діє воєнний стан через повномасштабну військову агресію РФ проти України, ніякого вихідного не буде.

Коли починають святкувати католицьке Різдво

Відповідь на питання "Коли Різдво в Європі 2022" ‒ проста. Увечері 24 грудня (він ще називається Святвечір), ледь за вікном запалає перша зірка, сім'ї католиків збираються і вечеряє пісними стравами: рибою, хлібом, фруктами, горіхами та такого іншого. Але перед цим батько сімейства обов'язково повинен прочитати уривок з Євангелія, сім'я співає першу коляду. Потім обов'язково потрібно переломити по шматочку різдвяного хліба - оплатка (в іншому звучанні ‒ облатка).

Різдво, за традицією, об'єднує всю сім'ю. Ость тому всім її членам потрібно запалитися належним духовним трепетом. І обов'язково прикрашає будинок до Різдва - це символізує віру і шанування Ісуса. Серед різдвяних символів особливе місце займають ялинка, а також різдвяний вінок, омела (під нею ще належить цілуватися юним закоханим), солома і, звичайно ж, подарунки.

Різдво 2022 Європа - після вечері все сімейство, за звичаєм, йде до найближчого костелу. Там служать так звану Месу Навечір'я Різдва, яка символізує єдність Отця, Сина і Святого духа. Меса стартує, переважно, строго опівночі 25 грудня. Під час неї місцевий падре зобов'язаний класти в різдвяний вертеп фігурку немовляти Ісуса.

Католицьке Різдво

Друга святкова Меса відбувається на світанку і символізує час появи на світ нового життя з утроби матері. А третя Меса, фінальна яка відбувається вдень, доносить символ народження Ісуса в серця всіх віруючих.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти