StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

День Святого Миколая 2022: історія свята, прикмети та заборони дня

19 грудня 2022, 06:00
Главред розповідає про історію свята, а також про особливості святкування дня Святого Миколая у 2022 році.
День Святого Николая
День Святого Миколая дуже люблять усі дітлахи / ua.depositphotos.com

День Святого Миколая - найулюбленіше свято всіх українців, адже саме з цієї дати розпочинається цикл новорічних та різдвяних свят. Це свято є справжнім приводом для радості усіх дітлахів, адже вони отримують щедрі подарунки від своїх батьків. Главред розповідає про історію свята, а також про особливості святкування дня Святого Миколая у 2022 році.

Коли день Святого Миколая

Католики щорічно відзначають день Святого Миколая за григоріанським календарем, а православні - за юліанським. Саме тому дата святкування відрізняється: у католиків - це 6 грудня, а у православних - 19 грудня.

В Україні більшість громадян є православними християнами, тому свято відзначатимемо 19 грудня. Цьогоріч день Святого Миколая в Україні припадає на понеділок.

відео дня

Невигадана історія про святого Миколая

Святий Миколай Чудотворець народився у 270 році нашої ери у місті Патара (територія сучасної Туреччини). Його сім'я була заможною, Миколай був єдиним сином у своїх батьків. Родина Миколая була дуже віруючою, а тому Миколай змалку виховувався відповідно до усіх канонів християнства. З дитинства хлопчик відрізнявся небувалою чуйністю та любов'ю до людей.

Коли Миколаю ледве виповнилося 18 років, його батьки померли. Свій спадок він не став витрачати надарма, а почав допомагати нужденним. Існує багато легенд, як Миколай таємно підкладав бідним людям мішечки з грошима, щоб хоч якось полегшити їхнє життя.

Так, одного разу Миколай почув історію однієї бідної дівчини, яка закохалася в багатого юнака. Молодята хотіли одружитися, проте батьки хлопця були проти, адже дівчина не мала ніякого приданого. І тут на допомогу прийшов милосердний Миколай. Він підкинув дівчині мішечок з грошима, неймовірно ощаслививши її.

Також Миколай багато опікувався дітьми: приносив їм їжу, теплі речі, а також іграшки. Усі свої добрі справи Миколай робив лише вночі, аби про нього ніхто не дізнався. Проте через деякий час люди все-таки дізналися ім'я добродія, який приносив подарунки їм та їхнім дітям. Щоб хоч якось йому віддячити, люди обрали Миколая своїм єпископом, а також стали називати Чудотворцем.

Варто відзначити, що Миколай не тільки допомагав нужденним, а також захищав знедолених. Кажуть, що Чудотворець звільняв незаконно засуджених, а також рятував їх від смертної кари.

Відповідно до легенди, Миколай творив добро навіть після своєї смерті. Відомо, що його мощі оздоровлювали хворих. Люди вірять, що щира молитва до святого Миколая захищає усіх, хто знаходиться у життєвій небезпеці.

День Святого Миколая: традиції свята

Основна традиція у день Святого Миколая – це дарування подарунків. Усі ми знаємо, як дітлахи люблять знаходити зранку 19 грудня у себе під подушкою смачні даруночки. Зазначимо, що подарунки потрібно дарувати не лише дітям, а й дорослим. Вважається, що подарунок, зроблений близькій людині в цей день, символізує присутність святого Миколая поруч з нами.

В цей день прийнято ходити до церкви, адже у всіх храмах відбувається служіння на честь святого Миколая. Тому важливо прийти до церкви, поставити свічку та помолитися Миколаю Угоднику, попросивши у нього заступництво.

Ще однією хорошою традицією цього свята є встановлення святкових ялинок на площах. Також у цей день влаштовуються різноманітні передноворічні гуляння та ярмарки. Крім того, у день Святого Миколая прийнято вітати усіх дітей-сиріт.

День Свяого Николая
День Свяого Миколая 2022 / ua.depositphotos.com

Що не можна робити у день Святого Миколая

  • Цього дня не можна давати в борг, оскільки позичальник винесе усі блага з будинку.
  • Не можна тримати зла на рідних та знайомих. Треба пробачати усіх кривдників та миритися з ними.
  • У день Святого Миколая не можна конфліктувати та сваритися з близькими, а також лаяти дітей.
  • У це світле свято ні в якому разі не можна заздрити. Навпаки, потрібно дякувати Всевишньому за всі ті блага, які ви наразі маєте.
  • У народі вірять, що в день Святого Миколая не можна займатися ремонтом, шиттям, прасуванням та пранням.

Народні прикмети до дня Святого Миколая

Наші предки вірили, що в цей день погода може підказати, яким буде урожай наступного року. Потрібно звернути увагу, чи немає на деревах інею. Якщо він є, то у наступаючому році варто чекати гарного урожаю пшениці.

Також у цей день визначають, яким буде літній Миколай (22 травня). Кажуть, якщо на зимового Миколая випало дуже багато снігу, то на літнього Миколая буде дуже багато трави.

Якщо на Миколая дуже холодно, то і вся зима буде лютою та прохолодною. Якщо навпаки, тепло та ясно, то і вся зима буде такою.

У народі вірять, якщо у день Святого Миколая великий снігопад, то така погода буде до самого Різдва (7 січня).

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти