StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

День Катерини: традиції і заборони, магія дня і молитва

6 грудня 2021, 10:16
Як можна було дізнатися ім'я судженого і чому в цей день не можна було розпалювати багаття - читайте в матеріалі Главреда.
церква
День Катерини 2021 / depositphotos.com/

Православна церква шанує святих з ім'ям Катерина 5 разів на рік: 5 і 17 лютого, 20 березня, 7 і 17 грудня. Найбільш відомий день Катерини - 7 грудня. Християни шанують великомученицю Катерину Олександрійську.

Хто відзначає іменини в останньому місяці року, читайте в нашому матеріалі: День ангела в грудні за церковним календарем: іменинники місяця.

Катерина народилася в знатній родині олександрійських вельмож і з самого дитинства отримала гідну освіту. Мати дівчини таємна християнка, по досягненню нею відповідного для заміжжя віку, відвела Катерину до свого духовного настоятеля, і він відкрив їй вчення Господа і подарував ікону Богородиці. Після того, як в одному з видінь Катерині з'явився Христос і підніс їй обручку, як символ заручин, вона прийняла обітницю безшлюбності.

відео дня

Катерина перед імператором Максиміліаном викрила язичників і він, захоплений розумом і красою дівчини, покликав 50 мудреців, щоб вони переконали її в неправильності її суджень. По закінченню декількох днів вони увірували в вчення Христа і були страчені. Катерина також обернула в християнство дружину імператора Августу, воєначальника Порфирія і 200 воїнів. Сама свята також прийняла мученицьку смерть від рук язичників, а її мощі були перенесені в Синайський монастир.

читайте такожКоли день святого Миколая 2021 в Україні: дата, традиції свята та заборони дня

День Катерини - традиції

У народі святу Катерину вважають покровителькою наречених і вагітних жінок. До Катерини звертаються з проханнями про сімейне благополуччя, швидке заміжжя і здоров'я дітей. Біля ікони обов'язково запалювали три свічки, щоб рід не переривався.

Головною традицією молодих жінок на день Катерини були ворожіння на судженого. Дівчата ворожили на скоринку хліба. Її потрібно було в ніч з 6 на 7 грудня покласти під подушку і перед сном вимовити:

Суджений, приходь до мене поїсти.

Після цього відразу лягати спати і ні з ким не розмовляти. Чоловік, який присниться і буде долею.

Ворожили на коханого також і на гілочці вишні. Її потрібно було зірвати і поставити у воду. Якщо вона розквітне до Різдва - чекати в цьому році сватів. Якщо на ній з'являться бруньки – до поповнення в сімействі. Якщо гілочка залишиться "голою" до Маланки – 14 січня – ходити в цьому році в дівках.

Можна було дізнатися і достаток майбутнього нареченого. У велику миску з крупою ховалися монети різного кольору. Та, хто витягне золоту монету, може розраховувати на заможного кавалера, хто мідну – будуть жити в скромному достатку.

читайте такожПравославний календар на грудень 2021: важливі церковні дати і свята

Що не можна робити в день святої Катерини

У цей день наші предки дотримувалися строгих заборон, щоб не накликати на себе біди і нещастя. Серед головних табу дня:

  • заборона на важку працю;
  • не можна влаштовувати галасливі гуляння;
  • розводити багаття і топити піч – вважалося, що так може "задимитися" життя.

Молитва Великомучениці Катерині Олександрійській

Святій Катерині моляться самотні дівчата, які бажають зустріти свою другу половинку, жінки, які мріють відчути щастя материнства і ті, хто хоче зберегти гармонію і взаєморозуміння в шлюбі.

О свята Катерино, Діво і мученице, справжня Христова наречена! Молимо тя, яко навмисну благодать, еюже попередньо тя Жених твій, сладчайший Ісус, приїмшую, якоже, посрамивши зваблення мучителя мудростію твоєю, п'ятдесят вітій перемогла єси, і напоивши їх небесним вченням, до світла истинної віри наставила єси, тако випроси і нам, рабам твоїм (імена), ону Божу мудрість, та й ми, вся підступи адскаго мучителя расторгши, світу ж і спокуси плоті презревше, достойни з'явимося божественния славні віри, і до разширенню святої нашої православної віри сосуди достойні соделаемся, і з тобою в небесній скинії Господа і Владику нашого Ісуса Христа, з Отцем і Святим Духом, звеличимо і прославимо в усі віки віків. Амінь.

Також читайте:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти