StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що можна, а що не можна робити на Різдво і після нього: прикмети і традиції

5 січня 2021, 15:02оновлено 5 січня 2021, 15:52
Як святкувати Різдво і чого не можна робити: чи можна прати речі на Різдво і купатися самому, чи можна шити й яка робота дозволена - з'ясував Главред.
Що не можна робити на Різдво 7 січня - чи можна прати і купатися
Що не можна робити на Різдво 7 січня - чи можна прати і купатися / 1zoom.ru

Різдво і Водохреща – головні церковні свята січня. У кожного з них є свій Святвечір. І у кожного з цих чотирьох свят є свої традиції, прикмети і забобони.

Як святкувати Різдво і Святвечір, чого не можна робити в свята 6 і 7 січня: чи можна прати речі на Різдво і купатися самому, чи можна шити й яка робота дозволена – з'ясував Главред.

  1. Що можна, а що не можна робити в Святвечір перед Різдвом
  2. Що можна, а що не можна робити на Різдво
  3. Чому не можна купатися на Різдво
  4. Чи можна на Різдво ходити на кладовище
  5. Чи можна прати в машинці 7 січня
  6. Чи можна шити, вишивати і в'язати на Різдво
  7. Різдво – прикмети на багатство і погоду

Що можна, а що не можна робити в Святвечір перед Різдвом

Святкувати Різдво в Україні, Росії та інших православних країнах традиційно починають із вечора 6 січня – тобто в Різдвяний Святвечір. Це найсуворіший в плані харчування день Різдвяного посту 2021 (заборони не поширюються на вагітних і жінок, які годують груддю, тих, хто хворий і старий).

читайте такожКрасиві привітання зі Святвечором і Різдвом - прикольні і душевніА ввечері на стіл подають кутю з рису або пшениці - як данину поваги і пам'яті святого Данила і трьох отроків (згідно з Євангелієм, вони "харчувалися від насіння земного, щоб не осквернити себе язичницькою трапезою").

Святкують Святвечір у сімейному колі – після появи першої зірки на небосхилі. За стіл сідають лише після того, як прочитають Отче наш, а господар будинку запалить святкову свічку на столі. При цьому за столом потрібно покуштувати кожну страву (хоч трішечки) – щоб рік видався багатим і щедрим.

Ще одна неодмінна умова залучення багатства в дім – запивати їжу узваром, а не водою (інакше бідність чекає).

Після святкового застілля з 12 страв дітей з кутею відправляли в гості до їхніх хрещених батьків. Переступати поріг потрібно зі словами: "Святий вечір! Батько і мати вам вечерю прислали". Тоді за кутю хресні віддячать дітворі подарунками або частуваннями, а також грошима.

Детальніше про те, що потрібно подавати на стіл і як гадати на Різдво – читайте в нашому матеріалі Святвечір і Різдво 2021: як гадати на судженого і що готувати на стіл. До слова, церква ворожіння не схвалює, вважаючи гріхом.

У Святвечір під забороною:

  • хатня робота;
  • носіння чорного, брудного і старого одягу;
  • далекі поїздки (з-за святкового столу взагалі не виходять, поки трапеза не закінчиться – щоб не пустити в дім нечисть і злидні);
  • сварки і матюки, будь-які конфлікти;
  • винос сміття.

Що можна, а що не можна робити на Різдво

Ще одна назва Святвечора перед Різдвом – Коляда. Тому нескладно запам'ятати, що роблять на Різдво – колядують чи щедрують. Звичайно ж, колядують. Щедрувати будуть на Старий Новий рік 13 січня. А ще є 14 січня – свято Василя, коли посівають.

Колядки – головна традиція Різдва в Україні.

В іншому традиції схожі зі Святвечором: свято проводять у сімейному колі (тільки стіл вже не пісний, а з м'ясними стравами), з Віфлеємською зіркою на ялинці, без сварок і лихослів'я. За церковними канонами, гадати і займатися сексом теж не можна.

А ще в Різдво не можна працювати, шити і купатися. Про це докладніше.

читайте такожРіздво Христове: смс короткі, оригінальна проза, вірші та листівки

Чому не можна купатися на Різдво

Прикмети кажуть, що купатися треба в Святвечір: якщо в свято 6 січня в гарячій лазні попаритися — то здоров'я у стократ додасться. А ось на саме Різдво купатися у наших предків було не прийнято: приготування лазні за старих часів займало багато часу і забирало безліч сил (і дрова приготувати, і протопити, і прибрати потім за собою). Тобто в церковне свято людям було не до лазні.

У сучасних умовах прийняти душ або навіть ванну – не гріх: церква цього жодним чином не забороняє.

Інша справа, якщо, наприклад, в лазню людина їде не бруд змивати, а повеселитися з друзями, покутити. Таке проведення часу однозначно трактується як гріх.

читайте такожКоли колядують, щедрують і посівають в Україні в 2021 році

Чи можна на Різдво ходити на кладовище

Церква завжди підтримує і заохочує поминання покійних. Однак у такі радісні свята, як Різдво Христове, закликає все ж відкласти похід на кладовище – щоб нічого не затьмарювало святковий день.

Чи можна прати в машинці 7 січня

У будь-який церковне свято – і на Різдво, і на Великдень, і в інші урочистості – на першому місці має бути духовне.

У такі дні церква заохочує лише ту роботу, яка спрямована на допомогу ближньому або викликана крайньою необхідністю (наприклад, на 7 січня випала робоча зміна або літня сусідка просить із чимось допомогти). Тобто якщо за столом забруднили нове плаття (вино пролили, наприклад), то запрати пляму, поки вона свіжа – в принципі, не гріх. Зашити порвану куртку, якщо це єдиний верхній одяг, без якого на вулицю в мороз не вийти – не гріх. Але якщо роботу можна відкласти – краще так і вчинити.

З іншого боку, лінощі, плітки й обжерливість церква засуджує набагато сильніше, ніж роботу на свято. Тому краще все ж зайнятися вишивкою, ніж напиватися зі знайомими або пліткувати з колегою.

Головне правило – будь-яка робота на Різдво робиться вже після походу до церкви і молитви.

До слова про те, чи можна прати речі 8 січня. Справа в тому, що наступного дня після Різдва відзначається ще одне важливе церковне свято – Собор Пресвятої Богородиці. І тут заборони і поради священиків ті ж самі – що і по відношенню до роботи в Різдво. Детальніше читайте в нашому матеріалі Собор Пресвятої Богородиці: що не можна робити в свято 8 січня.

Чи можна шити, вишивати і в'язати на Різдво

Народні традиції стверджують, що ні. Але церква вже все пояснила вище: якщо після походу до церкви і молитви, або є в тому гостра потреба (наприклад, 7 січня – єдиний вихідний на тижні) – то священики нічого не мають проти.

Вишивка, в'язання та шиття – це кропітка праця, а всяка праця угодна Богу. А якщо мова ще йде, наприклад, про подарунок іншій людині або в дитячий будинок шкарпетки дама в'яже – то така праця навіть схвалюється.

Різдво - прикмети на багатство і погоду

⇒ Щоб залучити в дім достаток, а у гаманець – побільше грошей, народні прикмети радять що-небудь купити на свято.

⇒ Щось знайти на Різдво – до прибутку, втратити – до збитків.

⇒ Щоб зміцнити своє здоров'я – потрібно подати жебраку із проханням молитися за ваше здоров'я.

⇒ Щось розлили за святковим столом – до радісних звісток.

⇒ Заметіль в різдвяну ніч – до ранньої весни.

⇒ Сніг на Різдво – до вдалого року.

⇒ Молодий місяць у ніч Різдва народився або багато інею на деревах – до багатого року.

читайте такожМісячний посівний календар на 2021 рік: таблиця і слушні поради

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти