StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Церковне свято 19 серпня: що заборонено робити на Андрія Стратилата

18 серпня 2024, 15:41
1077
Що не можна робити у церковні свята - Главред поділився цікавою інформацію про релігійне свято, яке відзначають 19 серпня.
Церковне свято 19 серпня: що заборонено робити на Андрія Стратилата
Що не можна робити 19 серпня / колаж: Главред, фото: unsplash, pomisna.info

19 серпня відзначають свято, яке має важливе духовне значення для кожного: дізнайтесь, яке церковне свято, має свої особливі традиції, історію походження та звичаї, яких варто дотримуватись.

Дізнайтеся, що дозволено і категорично заборонено робити у день мученика Андрія Стратилата і з ним 2593 мучеників.

Які свята 19 серпня

В Україні та світі 19 серпня відзначають такі свята:

відео дня
  • Всесвітній день гуманітарної допомоги
  • День пасічника України
  • Всесвітній день фотографії
  • День міста Коломия в Україні

Церковне свято 19 серпня

За новим церковним календарем, 19 серпня в Україні відзначають день мученика Андрія Стратилата і з ним 2593 мучеників.

Із переказів відомо, що Андрій був римським воєначальником у IV столітті, у час правління імператора Максиміана. Він був родом із Малої Вірменії та служив у війську в Сирії. Андрій був відважним військовим трибуном, однак він таємно вірив у Христа, хоча був не хрещений.

Під час війни із персами Андрій разом зі своїм невеликим загоном переміг ворога, призвавши на допомогу ім’я Ісуса Христа. Після цієї перемоги багато воїнів навернулися до християнства. Коли Андрій повернувся з походу, його та декількох воїнів-християн ув’язнили і жорстоко мучили. Імператор, боячись заворушень у війську, відпустив їх, але таємно наказав стратити.

Андрій разом зі своїми воїнами прийняв хрещення в місті Тарсі. Поблизу вірменського міста Мелітина їх зарубали мечами. Загинули тоді мученицькою смертю 2 тисячі 593 особи.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні — процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, коли 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом з Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "російського світу". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архиєпископ Святослав,висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Що не можна робити 19 серпня

  • Вважається, що у цей день не можна позичати сіль, адже так можна накликати біду.
  • В народі існує повір'я, що 19 серпня не можна підмітати підлогу чи пилососити.
  • Цього дня також не можна важко працювати та збирати врожай у власному саду чи городі.

День Ангела 19 серпня

19 серпня свої іменини відзначають власники таких імен як Анатолій, Опанас, Борис, Гліб, Давид, Іван, Іларіон, Микола, Роман, Ян, Христина.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти