StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Яйця vs холестерин: вчені розкрили правду

21 жовтня 2020, 12:57
Певні продукти можуть сприяти утворенню бляшок в артеріях.
курячі яйця
Певні продукти можуть сприяти утворенню бляшок в артеріях / Фото pixabay.com

Їжа, яку ви їсте, відіграє важливу роль у здоров'ї вашого серця. Певні продукти можуть сприяти утворенню бляшок в артеріях, викликаючи атеросклероз і потенційно призводячи до високого рівня холестерину або серйозних проблем з серцем.

Хоча прийнято обмежувати споживання продуктів з високим вмістом холестерину, таких як яйця, продукти з високим вмістом насичених і трансжирів насправді можуть бути гірше для ваших артерій. Ось що вам потрібно знати.

Яйця не обов'язково шкідливі

За словами Соні Ангелоне, консультанта з харчування Академії харчування та дієтології, яйця є найбільш концентрованим джерелом дієтичного холестерину в нашому раціоні. В одному яйці близько 186 міліграмів холестерину-всі вони зосереджені в жовтку.

Але в 2013 році Американська кардіологічна асоціація та американський коледж кардіології не змогли знайти переконливих наукових доказів того, що обмеження харчового холестерину впливає на "поганий" холестерин в артеріях.

читайте також4 продукти, які "вміють" знижувати холестерин

У 2015 році дієтичні рекомендації для американців навіть скасували рекомендацію щодо холестерину-300 міліграмів на день, заявивши, що у них недостатньо інформації, щоб встановити межу.

Фактично, дослідження 2020 року, опубліковане в British Medical Journal, показало, що у людей, які їли близько одного яйця в день, ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця або інсульту не вище, ніж у людей, які не їли яйця. Коментуючи дослідження, дієтолог Керрі Ракстон, доктор філософії, зазначила, що яйця не становлять ризику для рівня холестерину в крові.

Експерти дійшли до висновку, що насичені і трансжири можуть вносити більший внесок у підвищення рівня холестерину в порівнянні з тим, скільки холестерину ви їсте.

За даними Гарвардської медичної школи, велика частина холестерину-близько 80% - виробляється в організмі. Ваша печінка перетворює насичені і транс-жири в холестерин, що призвело дієтологів до думки, що ці жири насправді гірше для вас, ніж дієтичний холестерин.

У типових меню сніданку та пізнього сніданку яйця часто поєднуються з беконом, ковбасою та тостами з маслом. Ангелон зазначає, що багато з цих продуктів містять багато насичених або трансжирів. Тому, навіть якщо яйця не дуже підвищують рівень холестерину, гарніри можуть позначитися на вашому здоров'ї.

"Навіть якщо ви не їсте холестерин, він все одно може збільшуватися, якщо у вашому раціоні багато насичених жирів або трансжирів", - говорить Ангелоне.

Добре збалансована дієта важливіше для контролю високого рівня холестерину.

Відповідно до дієтичних рекомендацій США яйця відносяться до тієї ж категорії, що і м'ясо і птиця, і рекомендують в цілому 700 гр на тиждень для дієти в 2000 калорій в день.

За словами Ангелоне, яйця можуть стати частиною здорової дієти, і непогано було б дотримуватися кількості приблизно чотирьох яєць на тиждень. Фактично, яйця є основним продуктом середземноморської дієти, яка, на думку деяких дієтологів, є однією з найбільш корисних для здоров'я.

Хоча яєчні білки також можуть бути чудовою альтернативою з низьким вмістом холестерину, яєчні жовтки є хорошим джерелом холіну-важливого поживного речовини, якого, за словами Ангелоне, зазвичай мало в нашому раціоні. Якщо вас турбує високий рівень холестерину, поговоріть зі своїм лікарем про найбільш підходящу дієту.

Згідно з оглядом 2015 року, опублікованим у журналі Nutrients, будь-які дебати з приводу яєць помилкові. Автори дослідження пишуть "що" підхід, зосереджений на всьому дієтичному споживанні людини, а не на конкретних продуктах або поживних речовинах, повинен бути в основі рекомендацій по харчуванню населення".

В цілому, решта вашої дієти повинна в кінцевому підсумку включати овочі, фрукти та бобові, обмежуючи при цьому надмірно оброблені продукти, очищені зерна і цукор. Збалансована дієта-один з кращих способів контролювати рівень холестерину і уникати серцевих захворювань або інсульту.

"Серцева хвороба-це не тільки те, скільки яєць ви з'їсте", - говорить Ангелоне. "Хороша дієта повинна включати здорову їжу і обмежувати нездорову їжу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти