StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Ромашка лікарська: лікувальні властивості, застосування та протипоказання

22 червня 2020, 16:40оновлено 23 червня 2020, 17:51
Ромашка - це джерело корисних для здоров'я речовин.
1592832017-7208.jpg
Ромашка - це джерело корисних для здоров'я веществ.јрд

Ромашка - це джерело корисних для здоров'я речовин у неї є безліч властивостей, необхідних для людського організму. Як свіжі, так і сухі квіти ромашки вже сотні років використовуються для приготування чаю і відварів, щоб запобігти численним проблемам зі здоров'ям.

Приміром, активним компонентом ефірної олії ромашки є бісаболол, що володіє різноманітними протизапальними, антиоксидантними і антимікробними властивостями.

Властивості ромашки

відео дня

Ромашка є лікарською травою номер один. Єгиптяни цінували її за лікувальні властивості і здатність зцілювати. Главред пропонує ознайомитися з перевагами даної лікарської рослини.

Зменшення менструального болю

Кілька досліджень пов'язують ромашковий чай із зменшенням тяжкості менструальних болів. Наприклад, дослідження 2010 року показало, що споживання ромашкового чаю протягом місяця може зменшити спазми при менструальних болях.

читайте такожЯк позбутися від алергії: названо трави-помічники

Жінки у дослідженні також повідомили про менший неспокій і дистрес, пов'язаний з болем при місячних.

Лікування діабету і зниження рівня цукру в крові

Знову ж таки, деякі дослідження показали, що ромашковий чай може знизити рівень цукру в крові у людей з діабетом. Це не означає, що ромашка є життєздатною заміною ліків від діабету, але вона може бути корисним доповненням до існуючих методів лікування.

Аналогічним чином, дослідження, проведене в 2008 році, показало, що постійне споживання чаю з ромашки може перешкоджати збільшенню цукру в крові. Цей ефект знижує довгостроковий ризик ускладнень діабету, припускаючи, що ромашка може поліпшити результати діабету.

Уповільнення або запобігання остеопорозу

Остеопороз - це прогресуюча втрата щільності кістки. Вона збільшує ризик перелому кісток і сутулості. У той час як у кожного може виникнути остеопороз, він найбільш поширений серед жінок в постменопаузі. Зазвичай це відбувається через вплив естрогену.

Дослідження 2004 року показало, що ромашка може надавати антиестрогенну дію. Вона також допомогла підвищити щільність кістки, але автори дослідження попереджають, що необхідні подальші дослідження, щоб довести цю очевидну перевагу.

Зменшення запалення

Запалення - це реакція імунної системи на боротьбу з інфекцією. Ромашковий чай містить хімічні сполуки, які можуть зменшити запалення. Тим не менш, тривале запалення пов'язане з широким спектром проблем зі здоров'ям, включаючи геморой, шлунково-кишкові болі, артрит, аутоімунні розлади і навіть депресію.

Лікування і профілактика раку

Деякі дослідження припускають, що ромашковий чай може впливати на ракові клітини або навіть перешкоджати їх розвитку. Тим не менш, дослідження поки що не дають остаточних результатів, і вчені говорять, що потрібно більше роботи, щоб довести, що ромашка володіє протираковими властивостями. Крім того, у більшості досліджень розглядалися клінічні моделі на тваринах, а не на людях.

У дослідженні, проведеному в 2012 році, порівнювалися протизаплідні властивості чаїв календули і ромашки. Обидва були здатні вибірково націлюватися на ракові пухлини, але ефект чаю календули був сильнішим.

Заспокійливий ефект

Вважається, що ромашковий чай допомагає людям розслабитися і заснути. Так, в одному огляді поточних даних 10 з 12 пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями вказали, що вони заснули незабаром після вживання ромашкового чаю. Кілька інших досліджень, присвячених клінічним моделям, також показують, що ромашковий чай може допомогти людям розслабитися.

У дослідженні з використанням щурів, екстракт ромашки допоміг заснути гризунам з порушеннями сну. Багато дослідників вважають, що ромашковий чай може функціонувати як бензодіазепін. Бензодіазепіни є ліками, що відпускаються за рецептом, які можуть зменшити занепокоєння і викликати сон. Деякі дослідження показують, що ромашка зв'язується з бензодіазепіновими рецепторами.

Лікування симптомів застуди

Деякі дослідження показують, що вдихання пари з екстрактом ромашки може полегшити деякі симптоми застуди.

Загоєння

Невелике дослідження 1987 року показало, що застосування екстракту ромашки добре працює безпосередньо для загоєння ран. Мазі з ромашки можуть допомогти при екземі і легкому запаленні шкіри, хоча вони не так ефективні, як крем з гідрокортизоном.

Протипоказання

З особливою обережністю потрібно застосовувати ромашку тим, хто страждає від важких форм алергії, особливо на пилок. Це пов'язано з тим, що на ромашці можуть бути сліди пилку, що може викликати алергійну реакцію.

Люди, які раніше мали алергічну реакцію, навіть слабку, на ромашку: їм слід уникати ромашки, адже алергічні реакції з часом можуть посилюватися.

Своєрідна небезпека є для немовлят і дітей молодшого віку. Буває, що ромашковий чай, як і мед, і деякі інші натуральні продукти можуть бути заражені спорами ботулізму. Більшість здорових дорослих можуть боротися з інфекцією, але немовлята - ні.

Також небезпечно використовувати ромашку в якості заміни перевіреного лікування. Якщо хтось приймає якісь ліки, він повинен запитати свого лікаря про можливу взаємодію з ромашковим чаєм.

Застосування

Ромашковий чай використовувався в народній медицині протягом тисячоліть, часто з обнадійливими результатами. На даний момент, однак, він залишається доповненням, а не ліками. Тому люди, зацікавлені в тому, щоб спробувати ромашковий чай, повинні використовувати його в якості доповнення, а не заміни звичного режиму прийому ліків. У звичайних дозах, таких як 1-2 чашки в день, можна спостерігати поступове поліпшення здоров'я.

Найефективнішою лікарською формою є відвар ромашки. Під час його приготування активізується хамазулен і, як результат, зростає антиалергійна активність. А також відбувається максимальне вилучення слизу. Тому в порівнянні з чаєм і настоєм відвар ромашки надає більш виражену протизапальну, антимікробну і загоювалюну дію.

Щоб приготувати відвар з ромашки, знадобиться 4 ст. л. сировини і 200 мл окропу. Суміш доводять до кипіння і витримують на маленькому вогні півгодини. Далі 40 хв настоюють, проціджують і віджимають відвар. Випивають ромашковий відвар протягом дня після їжі, розділивши на 2-3 порції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти