StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому не можна нервувати вагітним: як впоратися зі стресами та уникнути наслідків

14 лютого 2024, 12:54оновлено 16 лютого, 15:46
Стреси у жінки під час вагітності можуть вплинути на дитину. Тому важливо уникати серйозних хвилювань і знати, як швидко привести себе у форму після стресу.
Беременная женщина, перинатальный психолог Любов Плахотник
Перинатальний психолог Любов Плахотник пояснила, чому не можна нервувати вагітним/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, Facebook Lyubov Plahotnik

Стан жінки під час вагітності безпосередньо впливає і на стан дитини. Тому у цей період часу важливо за можливості уникати сильних стресів та намагатися забезпечувати собі позитивні емоцій. Це мають врахувати також люди, які оточують вагітну жінку.

Радимо прочитати також наступний матеріал: Тільки одиниці зможуть знайти хамелеона: загадка, яку треба розгадати за 7 секунд

Перинатальний психолог, спеціаліст з післяпологового відновлення Любов Плахотник розповіла в ефірі телеканалу "Надія" як стрес впливає на плід під час вагітності жінки, чому не можна нервувати вагітним і як діяти під час та після стресу.

"Тут є такий нюанс, який важливо уточнити у цьому питанні. У першому і другому триместрі дитинка більш захищена від таких емоцій, йде формування головних структур мозку. А от у третьому триместрі дитинка ніби готується до того світу, у який вона прийде, і от саме в цей час усі емоції, усе, що відбувається з мамою, може впливати на немовля", – зазначила Любов Плахотник.

Вона пояснила, що механізм впливу на немовля емоцій, які відчуває мама, є гормональним. Наприклад, мама відчула стрес, і у неї в організмі виробилися гормони адреналін та норадреналін. Це також впливає на дитинку в утробі – вона відчуває все те, що відчуває мати. Але взагалі насправді такий важливий вплив буде в третьому триместрі, каже перинатальний психолог.

Як стреси під час вагітності впливають на дитину

"Що відбувається взагалі, коли якісь дуже стресові періоди були у вагітної жінки? Це може впливати на те, що вже дорослій людині, яка виросте, буде трішки важче регулювати свою емоційну сферу. Можливо будуть якісь страхи, можливо буде щось таке, що заважатиме просто жити і насолоджуватися життям. Це, здавалося б, вплив ще в утробі, але він може бути на все життя", – пояснила Плахотник.

У той же час вона уточнила, що ми не можемо усі стреси виключити, це взагалі нормально відчувати стрес. Просто потрібно розуміти, що стрес буває різної інтенсивності. Є інтенсивність, яку наша нервова система витримує, і є така, яка вже для неї є занадто великою, такою, яка може травмувати

"І коли занадто, ми маємо навчитися, по-перше, регулювати цей стан. Наприклад, що вагітна може найпростіше робити у стресовій ситуації – просто пити більше води, адже вона виводить адреналін. І ще що можна робити у такій ситуації – рухатися, переключатися на тіло, наприклад, позайматися йогою, зробить якісь прості вправи або прогулятися", – зазначила перинатальний психолог.

Як вагітній відновитися після стресу

Також перинатальний психолог розповіла, що після стресової ситуації потрібно зробити щось таке, що дозволить жінці заспокоїтися і відновити свої ресурси. За словами Плахотник, у кожного з нас є умовних шість ресурсних каналів, і для кожного будуть більше підходити свої канали.

"По-перше, це тіло, усе, що пов’язано з тілом – масаж, танці, можна себе намастити якоюсь олійкою, порухатися тощо. Друге – це емоції: театр, книги, фільми, музика, тобто все, що нам дає емоції. Третій ресурсний канал – соціальний, це спілкування. Четвертий ресурсний канал – віра, молитва чи якісь практики. П’ятий канал – ментальний, це для людей, які можуть більше все логічно розкласти. Якщо жінка логічно розклала ситуацію, все обдумала, то вона може заспокоїтися. І останні шостий канал – це спілкування з природою. Це можливо просто піти десь постояти під деревом, в саду десь щось зробити таке. Просто ми можемо знайти свій ресурсний канал, знайти, що нас відновлює після стресів, адже стресів повністю не уникнути", – пояснила перинатальний психолог.

Дивіться відео, у якому перинатальний психолог Любов Плахотник пояснила, чому не можна нервувати вагітним:

Хто така Любов Плахотник

Любов Плахотник – це перинатальний психолог, спеціаліст з післяпологового відновлення, тілесний терапевт. Раніше займала посаду консультанта з грудного вигодовування у "Національному русі в підтримку грудного вигодовування "Молочні ріки України".

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти