StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Від якої невиліковної хвороби можуть захистити танці під музику

14 липня 2021, 22:46
Дослідники додали, що соціалізація, підтримка та групова динаміка під час занять могли мати позитивний вплив.
Україна, музика
Нещодавно дослідники з Йоркського університету в Канаді провели дослідження / " ТЕТ"

Хвороба Паркінсона ( БП) - це захворювання головного мозку, яке впливає на рух. Його симптоми зазвичай починаються поступово і з часом погіршуються.

Люди можуть відчувати тремтіння, скутість і труднощі з ходьбою, рівновагою і координацією на початкових стадіях хвороби Паркінсона. У міру прогресування стану у людей також можуть виникати проблеми з промовою, пам'яттю і стомлюваність.

читайте такожХвороба Паркінсона: чотири ознаки, які можуть вказувати на ризик розвитку цього захворювання

Попередні дослідження показали, що уроки танців можуть поліпшити швидкість ходьби, рівновагу і руху у людей з хворобою Паркінсона. Однак більшість цих досліджень проводилися протягом коротких періодів часу і не включали широко використовувані інструменти для діагностики стану, такі як єдина рейтингова шкала хвороби Паркінсона( UPDRS), пише Medical News Today.

Знання того, як заняття танцями впливають на БП протягом тривалого періоду, може дозволити дослідникам розробити довгострокові програми реабілітації, які допоможуть людям керувати симптомами цього захворювання.

Нещодавно дослідники з Йоркського університету в Канаді провели дослідження, щоб побачити, як щотижнева танцювальна практика впливає на моторні та немоторні симптоми хвороби Паркінсона в довгостроковій перспективі.

"Як правило, ми знаємо, що танець активує ділянки мозку у людей без хвороби Паркінсона. У людей з хворобою Паркінсона, навіть у легкій формі, рухові порушення можуть вплинути на їх повсякденне функціонування і те, як вони ставляться до себе, - пояснює старший автор статті доктор Джозеф ДеСуза.

"Багато з цих моторних симптомів призводять до ізоляції, тому що, коли вони стають екстремальними, ці люди не хочуть виходити на вулицю. Ці рухові симптоми призводять до подальших психологічних проблем, депресії, соціальної ізоляції і, в кінцевому підсумку, з часом симптоми погіршуються. Наше дослідження показує, що тренування з танцями і музикою можуть уповільнити це і поліпшити їх повсякденне життя і повсякденні функції", - додає він.

Щотижневі уроки танців

Вчені набрали 16 людей із середнім віком 69 років у Торонто, Онтаріо, у яких були легкі випадки хвороби Паркінсона. У період з 2014 по 2017 рік учасники відвідували щотижневі танцювальні класи тривалістю 1,25 години кожне протягом 3 років.

Танцювальні вправи включали аеробні та анаеробні рухи з різних танцювальних стилів, включаючи сучасні, балетні, чечеточні, народні та соціальні танці.

Аеробні вправи включають в себе рухи, які збільшують частоту серцевих скорочень на тривалий час, наприклад біг або їзда на велосипеді. Навпаки, анаеробні вправи орієнтовані на швидкі, інтенсивні сплески енергії за короткий період - наприклад, стрибки і підняття важких предметів.

Вчені також відстежували 16 осіб, які не брали участі в танцювальних класах, в рамках ініціативи з маркерів прогресування хвороби Паркінсона, лонгітюдного дослідницького проекту, спрямованого на виявлення маркерів БП. Вони зіставили кожного учасника цієї групи з учасниками танцювальної групи за віком, статтю, тяжкості симптомів БП і тривалості захворювання.

Протягом усього періоду дослідження вчені використовували UPDRS для оцінки психологічних та моторних симптомів учасників та аспектів повсякденного життя, включаючи мову, жування та ковтання.

Дослідники виміряли рухові навички танцювальної групи до того, як вони почали заняття, щоб встановити вихідний рівень. Після початку занять вони попросили учасників танців заповнювати щотижневі опитування, щоб оцінити рухові та психологічні аспекти повсякденного життя. Вони також оцінили рухові ускладнення, такі як дискінезія - мимовільні, безладні рухи обличчя і тіла - і рівень вправ.

Учасники, які брали участь у щотижневих заняттях танцями, відзначили значні поліпшення в мові, треморі, рівновазі і ригідності. На відміну від пацієнтів у групі без танців, рухові та психологічні симптоми не погіршилися протягом 3 років.

Погіршення моторики зазвичай відбувається найшвидше в перші 5 років після постановки діагнозу БП. Дослідники додатково проаналізували свої дані, щоб зрозуміти, як танцювальні заняття можуть вплинути на погіршення моторики в цей проміжок часу. Вони виявили, що рухові функції учасників, ймовірно, залишаться більш-менш такими ж після 5 років навчання танцям.

Нейропротекторний ефект вправ

Щоб пояснити свої результати, дослідники кажуть, що танцювальні тренування можуть мати такий же ефект, як і високоінтенсивні тренувальні тренування (HIIT). HIIT може підвищувати рівень нейротрофічного фактора головного мозку в крові, білка, який може надавати захисну дію проти нейродегенерації БП.

Інше дослідження показує, що танець активує частини мозку, які впливають на руховий контроль. БП зазвичай пошкоджує ті ж області, що може пояснити поліпшення рухових симптомів у учасників.

Програми вправ тривалістю більше 16 тижнів також показали, що вони знижують тривожність, що, можливо, пояснює деяке поліпшення психологічних симптомів танцювальної групи.

Дослідники додали, що соціалізація, підтримка і групова динаміка під час занять могли зробити позитивний вплив і на психологічні чинники.

Вчені прийшли до висновку, що танці під музику можуть бути корисні в якості доповнення до існуючих схем лікування БП.

Результати цього попереднього дослідження дозволять їм з'ясувати, чи дослідники могли б використовувати ті ж методи в майбутніх рандомізованих контрольних випробуваннях для створення довгострокових стратегій реабілітації людей, що живуть з БП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти