StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Названо дії, які можуть протидіяти негативним наслідкам поганого сну для здоров'я

7 липня 2021, 07:09оновлено 7 липня 2021, 22:01
Негативні наслідки поганого сну для здоров'я включають не тільки якість або тривалість сну.
сон, релакс
За період моніторингу загинули близько 15 500 учасників./ Фото pixabay

Хоча негативні наслідки відсутності фізичної активності та поганого сну для здоров'я були незалежно досліджені та задокументовані багато разів, лише деякі дослідження зосереджувалися на синергетичному впливі цих факторів на смертність.

У дослідженні, опублікованому в британському журналі спортивної медицини, вивчається спільна зв'язок фізичної активності і сну з ризиками смертності від усіх і конкретних причин.

Фізична активність і здоровий сон

У довгостроковому дослідженні взяли участь понад 380 000 чоловіків і жінок середнього віку, які є членами біобанку Великобританії.

читайте такожПро які хвороби сигналізує занадто довгий сон-відповідь лікаря

Учасники заповнили анкети, інтерв'ю та фізичні вимірювання, щоб визначити своє початкове стан здоров'я, а також рівень фізичної активності та поведінку уві сні.

Особи виключалися з участі в дослідженні, якщо їх вихідні оцінки вказували на наявність в анамнезі серцево-судинних захворювань, раку, апное уві сні або ожиріння 3 класу.

Дослідники оцінили та узагальнили дані про фізичну активність, використовуючи хвилини метаболічного еквівалента завдання. Ці хвилини приблизно еквівалентні кількості калорій, що витрачаються за хвилину фізичної активності.

Індивідуальна фізична активність була класифікована на основі рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Категорії включені:

  • висока (1200 і більше хвилин на тиждень)
  • Середня (від 600 до менше 1200 хвилин на тиждень)
  • низька (від 0 до менше 600 хвилин на тиждень)

Дослідники визначили іншу категорію, щоб включати в себе відсутність активності від помірної до високої на тиждень, щоб вони також могли оцінити наслідки недостатньої фізичної активності.

Негативні наслідки поганого сну для здоров'я включають не тільки якість або тривалість сну, тому дослідники застосували нову оцінку здорового сну.

Вони використовували п'ять характеристик сну-хронотип (схильність сови до ранкового жайворонка), тривалість сну, наявність безсоння, денну сонливість і хропіння - для оцінки учасників за шкалою від 0 до 5. Категорії оцінки сну включали: здоровий (4 або вище), середній (2-3) і поганий (0-1).

Використовуючи обидва ці методи оцінки разом з іншою інформацією, наданою учасниками, дослідники отримали десяток комбінацій фізичної активності / сну.

Потім відстежувався стан здоров'я учасників до травня 2020 року або до їх смерті, залежно від того, що настало раніше, щоб оцінити їх ризик смерті від будь-якої причини, зокрема від серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця, інсульту і всіх типів раку. Це загальні проблеми, які незалежно пов'язані з поганим сном і мінімальною фізичною активністю.

Результати дослідження

За період моніторингу загинули близько 15 500 учасників.

Приблизно 26% смертей були викликані серцево-судинними захворюваннями будь-якого типу; 58% були від усіх видів раку; 12% виникли в результаті ішемічної хвороби серця; 2% після інсульту з крововиливом в мозок; і 3% були від інсульту згустку крові.

Ті, хто помер протягом перших 2 років дослідження, були виключені з даних, як і всі, хто помер від COVID-19.

Результати дослідження показують, що чим нижче показник сну учасника, тим вище ризик смерті від будь-якої причини і від усіх типів серцево-судинних захворювань та інсульту, викликаного згустком крові.

Крім того, у тих, хто погано спав і не проявляв помірної або високої фізичної активності, був найвищий ризик смерті від будь-якої причини, від серцево-судинних захворювань і від будь-якого типу раку в порівнянні з тими, у кого була висока фізична активність плюс здоровий сон.

Люди, які були молодшими, жіночими, стрункими та матеріально забезпеченими, їли більше фруктів та овочів, витрачали менше дня сидячи, не мали проблем з психічним здоров'ям, ніколи не курили, пили менше алкоголю та були більш фізично активними, як правило, мали більш здоровий сон.

Дослідники визнають обмеження в рамках дослідження, в тому числі той факт, що це було обсерваційне дослідження, що означає, що воно не встановлює причинно-наслідковий зв'язок.

Крім того, дослідження спиралося на дані самооцінки і виключало потенційно впливові фактори, такі як рід занять, розмір домогосподарства і можливі зміни в поведінці уві сні і фізичної активності з плином часу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти