StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як мутації COVID-19 впливають на його заразність: нове дослідження

4 грудня 2020, 07:43
Віруси поширюються шляхом реплікації в організмі господаря.
коронавірус
Віруси поширюються шляхом реплікації в організмі господаря. / Фото Reuters

Після вивчення значної кількості мутацій SARS-CoV-2 вчені, що стоять за новим дослідженням, не ідентифікували жодної, яка могла б поліпшити передачу вірусу.

Дослідження, опубліковане в журналі Nature Communications, може бути корисним, оскільки допоможе вченим відстежувати можливі мутації вірусу, коли він зустрічається з людьми, які були вакциновані проти нього.

Вірусна мутаціяsars-CoV-2, вірус, що викликає COVID-19, присутній у людей приблизно 1 рік. Однак за цей час вірус не залишився колишнім.

Віруси поширюються шляхом реплікації в організмі господаря. Якщо все йде за планом, ця реплікація призводить до того, що генетично ідентичні копії вірусу захоплюють клітини в організмі господаря. У випадку SARS-CoV-2 це, як правило, клітини дихальних шляхів людини.

читайте такожУ ВООЗ розповіли, навіщо потрібні цифрові сертифікати вакцинації від COVID-19

Однак вірус також може мутувати в процесі реплікації.

Вірусна мутація відбувається з однієї з трьох причин. Або в процесі реплікації сталася помилка, або мутація відбувається через те, що в господаря також присутній інший вірус. Або мутація може бути наслідком впливу імунної системи людини на вірус.

Мутації-це ключ до еволюції вірусу, як і для інших організмів. Якщо мутація покращує здатність вірусу до реплікації, мутація, ймовірно, передається і може поширюватися експоненціально.

Якщо мутація порушує здатність вірусу до реплікації, ймовірність її передачі нижче. Нейтральні мутації можуть передаватися в залежності від інших факторів.

У випадку SARS-CoV - 2 ключове питання полягає в тому, чи можуть і як часто мутації вірусу покращувати його здатність до реплікації, наприклад, роблячи його більш ефективним в опорі імунній системі людини.

Вірус вже дуже заразний, і хвороба, яку він може викликати, забрала життя понад 1,4 мільйона людей у всьому світі. Якщо SARS-CoV-2 мутує і стає більш заразним, рівень смертності, ймовірно, збільшиться ще більше.

Щоб визначити, чи мутації SARS-CoV-2 збільшують його передачу, вчені, що стоять за цим дослідженням, проаналізували зразки його геному від 46 723 осіб з 99 країн.

За словами співавтора дослідження, доктора Люсі ван Дорп з Інституту генетики Каліфорнійського університету у Великобританії " " кількість геномів SARS-CoV-2, що генеруються для наукових досліджень, приголомшує".

"На ранньому ЕТАПІ пандемії ми зрозуміли, що нам потрібні нові підходи для аналізу величезних обсягів даних - майже в реальному часі - для виявлення нових мутацій у вірусі, які можуть вплинути на його передачу або серйозність симптомів", - додає вона.

Набір даних, який проаналізували вчені, включав зразки, взяті до кінця липня 2020 року.

З початкових 46 723 зразків вчені виявили 12 706 випадків вірусної мутації. Проте дослідників особливо зацікавили 398 мутацій, які, ймовірно, відбулися самостійно кілька разів.

Це може вказувати на те, що ці мутації, швидше за все, збільшать передачу вірусу, ніж вони матимуть нейтральний ефект і передаються випадково.

У підсумку вчені ідентифікували 185 мутацій, які відбулися незалежно як мінімум три рази.

Щоб визначити, чи мутації збільшують шанси передачі, вчені створили моделі еволюційного дерева вірусу, відстежуючи, наскільки поширеною є кожна мутація в певній еволюційній гілці.

Якщо мутація часто зустрічається у нащадків, це, ймовірно, збільшує шанси передачі вірусу.

Простеживши еволюційний розвиток 185 мутацій, кожна з яких відбулася незалежно три рази, вчені не знайшли доказів того, що будь-яка з них збільшує шанси передачі вірусу.

Замість цього вони виявили, що більшість мутацій були нейтральними, коли мова йшла про передачу вірусу.

Схоже, що мутації в основному виникли під впливом імунної системи людини. Це контрастувало з поведінкою вірусу, коли він перескочив з людини на нірку, що вчені проаналізували окремо.

Як каже доктор ван Дорп:"коли ми проаналізували геноми вірусів, отриманих від норок, ми були вражені, побачивши одну і ту ж мутацію, що повторюється знову і знову в різних фермах норок, незважаючи на те, що ті ж самі мутації рідко спостерігалися у людей раніше".

За словами старшого автора дослідження професора Франсуа Баллу з відділення біологічних наук Лондонського університетського коледжу, це могло означати, що ключова подія мутації SARS-CoV-2 у людей відбулася дуже скоро після того, як вірус здійснив стрибок від ще не ідентифікованої тварини-господаря.

  • Раніше повідомлялося, що є такі головні симптоми коронавірусу – втрата нюху, відсутність здатності відчувати смаки і біль в м'язах.
  • Завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медичної академії, професор Володимир Корсунов говорив, що COVID-19 може вразити будь-який орган людини, тому можливі різні прояви захворювання, зокрема агресія і спроби суїциду.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти