StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Де сісти, щоб уникнути заколисування і шість способів лікування

19 липня 2021, 23:22
Якщо ви починаєте відчувати наближення заколисування, ви можете спробувати кілька простих прийомів.
Біль
Зведення до мінімуму сенсорних конфліктів за допомогою зміни навколишнього середовища може допомогти запобігти заколисування / Pixabay

Якщо ви відчуваєте себе погано під час поїздки в машині, поїзді або літаку, ви не самотні - приблизно кожна третя людина в якийсь момент відчуває заколисування.

Відчуття нудоти або запаморочення може ускладнити будь-яку поїздку, але такі засоби, як точковий масаж або прийом імбиру, можуть допомогти полегшити симптоми заколисування, пише Insider.

Що викликає заколисування?

"Заколисування виникає, коли ваш мозок не може сприймати інформацію, що посилається вашими очима, вухами і тілом", - говорить Елізабет Ко, доктор медицини, лікар і професор медицини Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі.

читайте такожНудота, блювота і болі в животі: у Харкові в популярній мережі ресторанів люди масово отруїлися суші

Коли ви їдете в машині або поїзді, ваші очі і сигнали внутрішнього вуха повідомляють вашому тілу, що ви рухаєтеся вперед. Але оскільки ви сидите нерухомо, ваші м'язи і суглоби повідомляють, що ви не рухаєтеся.

"Зіткнення між цими сигналами - це те, що викликає симптоми заколисування", - говорить Адріан Присол, доктор медицини, отоневролог Массачусетської очної та вушної лікарні.

Симптоми заколисування

  1. Раптова нудота
  2. Холодний піт
  3. Запаморочення
  4. Нудота
  5. Блювота

Ці симптоми характерні для транспортних засобів, таких як автомобілі, але ви також можете отримати заколисування, граючи у відеоігри або використовуючи пристрій віртуальної реальності.

Як лікувати заколисування

Якщо ви починаєте відчувати наближення заколисування, ви можете спробувати кілька простих прийомів, щоб полегшити симптоми.

Зосередьте погляд на об'єкті далеко. Коли ви дивитеся на щось далеко, воно здається більш нерухомим, ніж швидко рухомі об'єкти за межами вашого бічного вікна. Ось чому погляд вдалину або на горизонт може допомогти зменшити конфлікт між очима і тілом і зменшити нудоту.

Під час подорожі сідайте обличчям вперед. Якщо ви сидите в поїзді задом наперед (щоб ви дивилися в протилежному напрямку) або повертаєте голову до заднього сидіння автомобіля, ваш мозок сигналізує про те, що ви рухаєтеся назад, що може ще більше збити з пантелику ваші почуття.

"Зведення до мінімуму сенсорних конфліктів за допомогою зміни навколишнього середовища може допомогти запобігти заколисування", - говорить Присол.

Спробуйте Точковий масаж. За словами Ко, натискання на P6, точку акупунктури трохи нижче зап'ястя, може допомогти зменшити нудоту. Ви можете зробити це великим пальцем іншої руки або носити спеціальний браслет, який чинить тиск на точку.

За словами Ко, імбир-добре відомий засіб від нудоти і блювоти, тому це хороший засіб від заколисування. Ви можете вживати імбир у багатьох формах, включаючи чай або цукерки.

Подихайте свіжим повітрям. За словами Ко, опускання вікна в машині або вихід на верхню палубу човна може допомогти впоратися з нудотою. Свіже повітря також допоможе зменшити неприємні запахи з салону автомобіля, які можуть викликати нудоту.

Покладіть телефон або книгу. "Читання книги на задньому сидінні рухомого автомобіля може викликати заколисування", - говорить Присол. Зосередження уваги на нерухомому об'єкті поруч з вашим тілом може викликати зіткнення між вашими очима і вашим внутрішнім вухом.

Як запобігти заколисування

Є кілька стратегій, які ви можете використовувати, щоб уникнути заколисування під час поїздки. За словами Призола, найкраще починати ці процедури до того, як ви захворієте, коли вони будуть більш ефективними.

Виберіть відповідне місце. Більш плавна поїздка знижує ймовірність запаморочення або нудоти, і ви можете зменшити поштовхи і рухи, сидячи:

  • На передньому сидінні машини
  • В першій парі вагонів поїзда
  • Поруч з крилами літака
  • На верхній палубі човна

Прийом антигістамінних препаратів, які зазвичай використовуються для лікування алергії, може запобігти заколисування і полегшити симптоми. Це пов'язано з тим, що антигістамінні препарати знижують здатність вашого внутрішнього вуха відчувати рух і блокують повідомлення в тій частині мозку, яка викликає нудоту і блювоту.

"Ефективні тільки антигістамінні препарати, що викликають сонливість (такі як Дифенгідрамін і меклізин). Не викликають сонливість препарати, - говорить Ко.

Нанесіть пластир зі скополаміном на шкіру. Скополамін, також відомий як дихання диявола, запобігає нудоті, блокуючи певні сигнали в мозок, які порушують баланс між мозком і тілом. "Приклейте пластир за вухо приблизно за чотири години до початку подорожі і тримайте його протягом всієї подорожі", - говорить Ко. Пластирі з скополаміном не продаються без рецепта, тому вам потрібно буде отримати рецепт від лікаря. Ви також можете знайти його у формі таблеток.

За словами Ко, не їжте важку їжу і жирну, гостру або кислу їжу перед поїздкою, так як вони можуть викликати розлад шлунка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти