StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Для кого небезпечний мед: експерти дали відповідь

25 лютого 2021, 22:29
Найкращий спосіб скористатися потенційними перевагами, пов'язаними з медом, - це вибрати високоякісний бренд.
Мед
Найкращий спосіб скористатися потенційними перевагами, пов'язаними з медом, - це вибрати високоякісний бренд. / Pixabay

Незважаючи на те, що мед може бути корисний для здоров'я, в ньому багато цукру, що може завдати шкоди вашому здоров'ю.

Фактично, дослідження показують, що дієти з високим вмістом цукру можуть бути пов'язані з ожирінням, запаленнями, інсулінорезистентністю, проблемами з печінкою і серцевими захворюваннями.

За інформацією Healthline, надмірне споживання цукру також може бути пов'язане з більш високим ризиком депресії, деменції і навіть деяких видів раку.

читайте такожЛікар розповів про підступну небезпеку меду

Тому найкращий спосіб скористатися потенційними перевагами, пов'язаними з медом, - це вибрати високоякісний бренд і використовувати його для заміни нездорових підсолоджувачів, таких як кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози або рафінований цукор.

Для вживання є безліч видів меду, що розрізняються в залежності від рослинного походження, методу екстракції, а також від того, сирий він або пастеризований.

Загальні типи включають:

  • Липець
  • Квітковий мед
  • Трав'яний мед
  • Хвойний мед
  • Конюшиновий мед
  • Авокадо мед
  • Гречаний мед
  • Чорничний мед
  • Шавлія мед
  • Евкаліптовий мед
  • Апельсиновий мед
  • Люцерновий мед

Хоча профіль харчування варіюється в залежності від типу, одна столова ложка (21 грам) меду зазвичай містить 64 калорії і 17 грам вуглеводів з невеликим вмістом жиру, клітковини і білка або без них.

Він також містить кілька мікроелементів, таких як калій, залізо і цинк, але в слідових кількостях, менше 1% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП).

Високий вміст антиоксидантів

Високоякісний мед багатий кількома важливими антиоксидантами, такими як фенольні кислоти та флавоноїди, які можуть підтримувати здоров'я.

Антиоксиданти-це сполуки, які допомагають боротися з вільними радикалами, що викликають хвороби, тим самим знижуючи ризик окислювального пошкодження клітин.

Ці сполуки відіграють центральну роль у здоров'ї та хворобах-деякі дослідження показують, що вони можуть захищати від хронічних захворювань, таких як хвороби серця, рак та діабет.

Більш того, кілька досліджень показали, що вживання в їжу певних видів меду, наприклад гречаної крупи, може підвищити антиоксидантний статус вашої крові.

Може поліпшити здоров'я серця

Заміна звичайного цукру високоякісним медом у вашому раціоні може поліпшити різні аспекти здоров'я серця, оскільки, як було показано, він знижує кілька факторів ризику серцевих захворювань.

Наприклад, одне 30-денне дослідження, яке порівнює вплив столового цукру і меду на 55 осіб, показало, що мед допомагає знизити рівень загального і "поганого" холестерину ЛПНЩ, одночасно збільшуючи "хороший" холестерин ЛПВЩ.

Він також зміг знизити рівень тригліцеридів до 19%.

Крім того, дослідження на тваринах показали, що додавання меду може знизити систолічний артеріальний тиск (верхній показник), ще один важливий фактор ризику серцевих захворювань.

Сприяє загоєнню ран

У деяких формах традиційної медицини, таких як Аюрведа, мед наносять безпосередньо на шкіру, щоб сприяти загоєнню ран.

Вважається, що це пов'язано з антибактеріальними властивостями меду і його здатністю зменшувати ріст мікроорганізмів, які можуть викликати інфекцію.

В одному невеликому дослідженні нанесення меду манука безпосередньо на виразки діабетичної стопи було настільки ж ефективним, як і звичайні пов'язки для ран, і сприяло загоєнню 97% виразок.

Подібним чином, інше дослідження, що включає 30 осіб, показало, що додавання меду до пов'язок на рану покращило загоєння приблизно 43% виразок діабетичної стопи через три місяці.

Тим часом, інші дослідження показують, що це також може бути корисним лікуванням шкірних захворювань, таких як псоріаз, дерматит і герпес.

Краще, ніж рафінований цукор

Хоча в меді багато цукру і калорій, він все ж краще, ніж рафінований цукор.

У той час як рафінований цукор мало корисний з точки зору харчування, мед містить антиоксиданти, включаючи фенольні кислоти і флавоноїди.

Крім того, одне дослідження з 48 осіб з діабетом 2 типу показало, що, хоча мед підвищує рівень цукру в крові, він може бути не в такій мірі, як цукор.

Дослідження також показують, що використання меду замість столового цукру може знизити рівень тригліцеридів, а також загальний і" поганий " холестерин ЛПНЩ для підтримки здоров'я серця.

Однак, хоча мед може бути кращим варіантом, ніж рафінований цукор, його все ж слід вживати в помірних кількостях, щоб запобігти несприятливий вплив на ваше здоров'я.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти