StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Діабет 1 типу: симптоми, фактори ризику та лікування

14 липня 2020, 16:47
Точна причина діабету 1 типу невідома.
Вчені, діабет
Вчені, діабет / Mskgazeta

Діабет 1 типу є хронічним захворюванням. У людей з діабетом 1 типу клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін, руйнуються, і організм не може виробляти інсулін.

Інсулін - це гормон, який допомагає клітинам вашого організму використовувати глюкозу для отримання енергії. Тіло отримує глюкозу з їжі, яку ви їсте. Інсулін дозволяє глюкозі проникати з крові в клітини тіла.

Коли клітин достатньо, печінка і м'язові тканини накопичують додаткову глюкозу, також звану рівнем цукру в крові, у формі глікогену. Він розпадається і виділяється, коли організму потрібна енергія між прийомами їжі, під час тренування або під час сну.

При діабеті 1 типу організм не може переробляти глюкозу через нестачу інсуліну. Глюкоза з їжі не може потрапити в клітини. Це залишає занадто багато глюкози, що циркулює в крові. Високий рівень цукру в крові може привести як до короткострокових, так і довгострокових проблем.

Діабет 1 типу

Симптоми діабету 1 типу

  • надмірний голод
  • надмірна спрага
  • затуманений зір
  • втома
  • часте сечовипускання
  • різке схуднення за короткий проміжок часу

У людини може розвинутись кетоацидоз, ускладнення діабету. Симптоми цього стану включають в себе:

  • прискорене дихання
  • суха шкіра і рот
  • прилив крові до обличчя
  • запах фруктового дихання
  • нудота
  • блювання або біль у животі

Якщо у вас один або кілька симптомів діабету 1 типу, вам слід відвідати свого лікаря. Але якщо у вас є симптоми кетоацидозу, вам слід негайно звернутися за медичною допомогою. Кетоацидоз - невідкладна медична допомога.

Діабет 1 або діабет 2

Існує два основних типи діабету: тип 1 і тип 2. У них подібні симптоми, і з часом вони можуть привести до багатьох однаковим ускладнень. Тим не менш, це дуже різні захворювання.

Діабет типу 1 є результатом того, що організм сам не виробляє інсулін. Прийом інсуліну необхідний для виживання, для переміщення глюкози з крові в клітини організму.

Для людей з діабетом 2 типуклітини перестали добре реагувати на інсулін. Організм бореться за перенесення глюкози з крові в клітини, незважаючи на достатній рівень гормону.

Діабет 1 типу розвивається дуже швидко, і симптоми очевидні. Для людей з діабетом 2 типу, стан може розвиватися протягом багатьох років. Фактично, людина з діабетом 2 типу може не знати, що хвора, поки у неї не виникне ускладнення.

Два типи діабету викликані різними причинами. У них також є унікальні фактори ризику.

Причини діабету 1 типу

Точна причина діабету 1 типу невідома. Проте вважається, що це аутоімунне захворювання. Імунна система організму помилково атакує бета-клітини підшлункової залози. Це клітини, які виробляють інсулін. Вчені не до кінця розуміють, чому це відбувається.

Генетичні та екологічні елементи, такі як віруси, можуть грати роль.

Діагностика діабету 1 типу

Діабет типу 1 зазвичай діагностується за допомогою серії тестів. Деякі з них можуть бути проведені швидко, в той час як інші вимагають години підготовки або моніторингу.

Діабет 1 типу часто розвивається швидко. Людям ставлять діагноз, якщо:

  • рівень цукру в крові натщесерце> 126 мг / дл по двом окремим тестів
  • випадковий рівень цукру в крові> 200 мг / дл, поряд з симптомами діабету
  • гемоглобін A1c> 6,5 на двох окремих тестах

Ці критерії також використовуються для діагностики діабету 2 типу. Насправді, люди з діабетом 1 типу іноді помилково діагностуються як ті, що мають тип 2.

Лікар може не усвідомлювати, що вам неправильно поставлений діагноз, поки у вас не почнуться ускладнення або погіршення симптомів, незважаючи на лікування.

Коли рівень цукру в крові стає настільки високим, що виникає діабетичний кетоацидоз, ви сильно хворієте. Це часто є причиною, по якій люди опиняються в лікарні або кабінеті лікаря, а потім діагностується діабет 1 типу.

Якщо у вас є які-небудь симптоми діабету, ваш лікар, швидше за все, призначить аналізи.

Лікування діабету 1 типу

Якщо ви хворієте на діабет 1 типу, ваш організм не зможе виробляти власний інсулін. Вам потрібно буде приймати інсулін, щоб допомогти організму використовувати цукор в крові. Інші методи лікування також можуть бути корисні для контролю симптомів діабету 1 типу.

Інсулін

Люди з діабетом 1 типу повинні приймати інсулін кожен день. Ви зазвичай приймаєте інсулін через ін'єкцію.

Деякі люди використовують інсулінову помпу. Насос вводить інсулін через отвір в шкірі. Для деяких людей це може бути простіше, ніж укол. Це може також допомогти вирівняти злети і падіння рівня цукру в крові.

Кількість необхідного інсуліну змінюється протягом дня. Люди з діабетом 1 типу регулярно перевіряють рівень цукру в крові, щоб з'ясувати, скільки їм потрібно інсуліну. Як дієта, так і фізичні вправи можуть впливати на рівень цукру в крові.

Існує кілька типів інсуліну. Ваш лікар може попросити вас зробити кілька спроб, щоб знайти те, що підходить вам найкраще. Прочитайте про відмінності в інсуліні і як його вводять.

Діабет
Сімейний анамнез може бути важливий у деяких випадках діабету 1 типу / Sputnik MD

Фактори ризику діабету 1 типу

Фактори ризику розвитку діабету 1 типу недостатньо вивчені. Тим не менш, деякі потенційні фактори були визначені.

Історія сім'ї

Сімейний анамнез може бути важливий у деяких випадках діабету 1 типу. Якщо у вас є член сім'ї з діабетом 1 типу, ваш ризик його розвитку збільшується.

Кілька генів були пов'язані з цією умовою. Проте не у всіх, у кого є ці гени, розвивається діабет 1 типу. Багато дослідників і лікарів вважають, що у деяких людей розвивається якийсь тип тригера, який викликає розвиток діабету 1 типу, але не в усіх.

Раса

Раса може бути фактором ризику розвитку діабету 1 типу. Цей тип діабету частіше зустрічається у білих людей, ніж у людей інших рас.

Фактори навколишнього середовища

Деякі віруси можуть викликати діабет 1 типу. Однак неясно, хто з них може бути винуватцем.

Крім того, люди, що проживають в холодному кліматі частіше страждають діабетом 1 типу. Лікарі також діагностують більше випадків захворювання типу 1 взимку, ніж влітку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти