За що у пенсіонерів можуть відібрати українську пенсію: юристи назвали причини

8 лютого 2024, 12:54
В Україні фіксують випадки припинення пенсійних виплат громадянам після виїзду за кордон. Існує низка підстав, за якими це можуть зробити.
Пенсіонерка, пенсійне
За що у пенсіонерів можуть відібрати українську пенсію? / колаж Главред, фото УНІАН і ua.depositphotos.com

В Україні фіксують випадки припинення пенсійних виплат громадянам після того, як ті виїжджають за кордон. Існує низка підстав, за якими можуть припинити надання коштів. Зокрема, у разі виїзду на постійне місце проживання за кордон, якщо інше не передбачено міжнародним договором України. Про це йдеться в повідомленні на Facebook-сторінці благодійного фонду "Право на захист".

Як кажуть юристи, відповідно до закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", виплату пенсій припиняють з таких підстав:

  • якщо пенсію призначено з документів, що містять неймовірні відомості;
  • у разі смерті пенсіонера;
  • у разі неотримання пенсії через відділення поштового зв'язку протягом шести місяців поспіль;
  • інших випадках, передбачених законом, наприклад закінчення терміну навчання дітей, які отримують пенсію в разі втрати годувальника;
  • невизнання пенсіонера особою з інвалідністю;
  • працевлаштування особи, яка отримує пенсію за вислугу років, на роботу за посадою, яка дає право на пенсію за вислугу років.

Строк поновлення пенсії, після з'ясування обставин, що спричинили припинення, та за умови її відновлення становить десять днів. Якщо одержувачу пенсії невідомо причину припинення пенсійних виплат, потрібно звернутися з письмовим запитом до Пенсійного фонду (ПФУ), і з'ясувати причини припинення виплати.

відео дня

Виплата пенсій в Україні

Нагадаємо, українські пенсіонери можуть отримати додаткові надбавки до своїх виплат, залежно від віку та стажу роботи. Наприклад, пенсіонери віком 70 років отримують 300 гривень надбавки, 75-річні - 456 гривень, а 80-річні - 570 гривень. Надбавки надаються тим пенсіонерам, чия пенсія не перевищує 10 340 гривень.

Також деяким українським пенсіонерам можуть припинити нараховувати виплати. Це стосується тих, хто отримує пенсію на картку, але не знімає з неї гроші протягом півроку. Така сама ситуація може статися з виплатами через відділення "Укрпошти", якщо пенсіонер півроку не приходить по пенсію.

Крім цього, з 1 березня 2024 року в Україні планується індексація пенсій на 13%. Однак не всі пенсіонери отримають таке підвищення. Індексація може бути меншою для тих, хто отримує великі надбавки або вийшов на пенсію нещодавно.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти