Українцям зовсім скоро підвищать пенсії: кому пощастить і як сильно збільшать

7 лютого 2024, 10:54оновлено 7 лютого, 17:23
В Україні пенсії будуть перераховані з 1 березня. Розмір індексації остаточно не відомий - його підрахують наприкінці лютого.
Пенсійне, гроші
Підвищення отримає абсолютна більшість українців, кажуть експерти / колаж Главред, фото УНІАН

В Україні пенсії будуть перераховані з 1 березня 2024 року. Точний розмір індексації поки не відомий - його мають вирахувати наприкінці лютого. Однак у Мінсоцполітики прогнозують, що індексація буде на рівні 13%. Таким чином, підвищення в розмірі 900 грн отримають ті, хто зараз отримує 6923 пенсії, йдеться в матеріалі порталу "Обозрєватєль".

Підвищення для всіх українців буде різним. Воно залежить насамперед від того, який зараз розрахунковий розмір пенсії - без урахування всіх можливих надбавок.

Підвищення отримає абсолютна більшість українців. Під час минулих індексацій Кабмін також встановлював мінімальний розмір індексації. Цілком ймовірно, рівно аналогічно відбудеться і 2024 року.

відео дня

До слова, за останніми даними, в Україні абсолютна більшість пенсіонерів отримують виплати до 4 тисяч грн. При цьому середній розмір пенсії становить 5385 грн. У Києві пенсіонери отримують найбільше - 7248 грн пенсії в середньому. Така ситуація пов'язана з тим, що саме в столиці України найбільші офіційні заробітні плати. Найнижчі пенсії отримують жителі Тернопільської області - у середньому 4070 грн.

При цьому середня пенсія не означає, що більшість українців на заслуженому відпочинку отримують таку суму. Насправді ж більшість українців отримують пенсії, розмір якої менший за середній.

Виплата пенсій в Україні

Нагадаємо, українські пенсіонери можуть отримати додаткові надбавки до своїх виплат, залежно від віку та стажу роботи. Наприклад, пенсіонери віком 70 років отримують 300 гривень надбавки, 75-річні - 456 гривень, а 80-річні - 570 гривень. Надбавки надаються тим пенсіонерам, чия пенсія не перевищує 10 340 гривень.

Також деяким українським пенсіонерам можуть припинити нараховувати виплати. Це стосується тих, хто отримує пенсію на картку, але не знімає з неї гроші протягом півроку. Така сама ситуація може статися з виплатами через відділення "Укрпошти", якщо пенсіонер півроку не приходить по пенсію.

Крім цього, з 1 березня 2024 року в Україні планується індексація пенсій на 13%. Однак не всі пенсіонери отримають таке підвищення. Індексація може бути меншою для тих, хто отримує великі надбавки або вийшов на пенсію нещодавно.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти