За 10 років українські металурги вклали в розвиток від 50% до 80% зароблених грошей

8 вересня 2021, 17:04
Сумарно за останні 10 років найбільші українські меткомпанії, серед яких "Метінвест", Ferrexpo та АМКР, витратили на капітальні вкладення від 54% до 81% зароблених грошей (операційний грошовий потік, ОДП).
металургія
Фото: Вікіпедія

Українські гірничо-металургійні компанії реінвестували в модернізацію і розширення виробничих потужностей понад половину зароблених за останні 10 років грошей.

Таку оцінку озвучив інвестиційний аналітик Concorde Capital Дмитро Хорошун в інтерв'ю бізнес-порталу Uaprom.info.

Зокрема, за його словами, сумарно за останні 10 років найбільші українські меткомпанії, серед яких "Метінвест", Ferrexpo та АМКР, витратили на капітальні вкладення від 54% до 81% зароблених грошей (операційний грошовий потік, ОДП). Водночас, за розрахунками інвестаналітика Concorde Capital, за ті ж 10 років українські металурги витратили на дивіденди від 15% до 24% ОДП.

відео дня

При цьому Хорошун зазначив, що капітальні вкладення українських компаній щодо їхнього заробітку значно вищі, ніж у їхніх російських конкурентів.

"Українські металурги вкладають більшу частку зароблених грошей, ніж російські конкуренти, а на дивіденди витрачають менше. Але росіяни після розпаду СРСР стартували з більш розвинених і більш прибуткових потужностей, тому в українських металургів залишається більше можливостей для інвестицій в майбутньому", – пояснив він.

Водночас, за словами експерта, необхідно враховувати і можливості кожної компанії, адже більш об'ємні інвестиції були б пов'язані з високими ризиками дефолту за позиковими коштами. При цьому вартість позикового капіталу для українських компаній часто вища, ніж для конкурентів, тому інвестиційна активність підприємств обмежена і цим фактором.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти