Виплати пів року: експерт пояснив, хто з переселенців може отримати гроші вдруге

9 лютого 2023, 09:04
Є варіанти виплат грошових грантів вразливим категоріям переселенців. І критерії вразливості досить чітко окреслені, каже експерт.
Приватбанк, гроші
Експерт пояснив, хто з переселенців може отримати гроші вдруге / колаж УНІАН

Певні, так звані вразливі, категорії внутрішньо переміщених осіб можуть отримати грошові гранти. Про це в коментарі "РБК-Україна" розповів директор департаменту гуманітарного реагування фонду "Карітас Україна" Григорій Селещук.

Він каже, що грошові виплати в розмірі 2220 гривень на місяць, по-перше, можуть отримати люди, які нещодавно евакуювалися з територій, наближених до зони активних бойових дій. По-друге, переселенці при облаштуванні на новому місці.

Фінансова допомога надається строком на три місяці (в цілому 6600 гривень) одним платежем на кожного члена сім'ї (але тільки якщо сім'я не перевищує чотирьох осіб).

Грошові гранти є двох типів, каже Селещук:

  • Екстрена багатоцільова грошова допомога (виплата 2220 гривень). Надається людям, які проживають в містах, наближених до зони активних бойових дій і тільки що деокупованих територіях; також людям, які виїжджають з небезпечних регіонів або тільки приїхали на нове місце;
  • Стабілізаційна багатоцільова грошова допомога - виплати протягом півріччя. Такі виплати надаються сім'ям, які вже переселилися в безпечні регіони України і намагаються там облаштовувати своє життя.

При цьому деякі сім'ї можуть звертатися за грошовою допомогою повторно – при наявності критеріїв уразливості.

Критерії вразливості, за словами Селещука, зараз такі:

  • багатодітні сім'ї;
  • люди з інвалідністю 1 і 2 групи або хронічними хворобами;
  • самотні люди похилого віку;
  • одинокі матері та батьки;
  • вагітні та годуючі матері з дітьми до трьох років.

Нагадаємо, раніше представники ПФУ розповіли, що після досягнення пенсійного віку пенсія українцям призначається навіть у тому випадку, якщо люди були змушені покинути Україну через російсько-українську війну.

Трохи пізніше міністр соціальної політики Марина Лазебна заявила - до кінця воєнного стану в Україні автоматично продовжать виплату всіх допомог - і соціальних допомог, і субсидій.

Як каже чиновниця, в цей час в Україні соцдопомогу в різних розмірах отримують приблизно 6 мільйонів чоловік. Ще близько 11 мільйонів осіб, згідно з даними Пенсійного фонду, отримують пенсії.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти