На українську економіку очікує падіння після того, як знизяться ціни на сировинні товари - експерт

18 серпня 2021, 17:00оновлено 18 серпня 2021, 17:42
Як тільки відбудеться обвал експорту, знизяться доходи підприємств і українського бюджету, вважає Борис Кушнірук.
гроші
Падіння цін на сировинні товари в світі залежить від безлічі факторів - експерти / Фото pixaby

Услід за зростанням цін на сировинні товари на світових ринках неминуче прийде їх падіння. Як вважають експерти, в середньостроковому часовому періоді очікується спад на багатьох ринках. Це призведе до чергового зниження валютних надходжень, що негативно позначиться на українській економіці.

У сюжеті 5 каналу йдеться про те, що згідно з прогнозами експертів, ціни на основні позиції українського експорту знизяться вже за декілька місяців. Через це скоротяться валютні надходження. Наприклад, вже стала дешевше кукурудза. Подальший розвиток подій залежить від величезного спектру факторів, серед яких погода, фактичний урожай і навіть фінансові стимули, які запускають держави в умовах спровокованої пандемією COVID-19 кризи.

Як розповів економіст Борис Кушнірук, у сировинних товарів є свої відмінні риси. Після зростання настає неминуче зниження вартості товарів, що позначаэться на економіці України. Експорт падає, і імпорт обмежити не можна, тому виникає падіння доходів підприємств і державного бюджету

відео дня

"Треба розуміти, що сировинні товари мають дві особливості. По-перше, вони мають певні тренди, і за зростанням неминуче настає падіння цін, відповідно, за ними падає потім і українська економіка. Тому що обвалюється експорт, а імпорт ми так скоротити не можемо, тому, відповідно, падають доходи підприємств, доходи бюджету і так далі", - пояснив експерт.

Нагадаємо, згідно з даними Кабміну, за перші 7 місяців поточного року державний бюджет поповнився на суму понад 680 мільярдів гривень. Причому це більше, ніж за такий же період 2020 року. У певному сенсі це пов'язано зі зростанням цін на експортні сировинні товари, ціни на які з початку 2021 року є рекордними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти