Українців попередили про загрозу позбавлення субсидій і назвали причини

14 березня 2021, 17:56
Є кілька умов, коли субсидію можуть забрати.
Субсидія
Українців можуть позбавити субсидій / УНІАН

В Україні існують кілька факторів, які можуть стати причиною позбавлення субсидії на оплату комунальних послуг.

Як розповіла в ефірі каналу Україна 24 експерт аналітичного центру Світлана Сліпченко, при цьому є варіанти, як уникнути позбавлення соцвилпат.

Заборгованість за комуналку за 3 місяці понад 340 грн.

За її словами, це перший і найголовніший випадок, коли субсидію можуть забрати. Однак цю ситуацію можна виправити.

"Необов'язково відразу погашати всю суму, 340 грн або більше, яка накопичилася. Можна, в тому числі, оформити реструктуризацію заборгованості, якщо пред'явити відповідну довідку в центр, який займається призначенням субсидій. У такому випадку нарахування субсидій можуть відновити", - сказала вона.

Наявність великої нерухомості

"Умовою, при якій субсидію можуть забрати, може бути і те, що у одержувача субсидії є квартира площею понад 130 кв.м, або будинок понад 200 кв. м. є випадки, коли у людей є нове авто, якому менше 5 років", - підкреслила експерт.

Купівля на суму понад 50 тисяч грн.

Аналітик пояснила, що якщо у одержувача субсидії не вистачає грошей на комунальні послуги, а відбуваються дорогі покупки, виникає питання в необхідності соцвиплат.

"Єдиний виняток - якщо ви оплатили ліки або медичні послуги. Є також умови, коли не виплачуються аліменти, коли не повертають переплату по субсидії за попередні періоди", — додала Сліпченко.

читайте такожУ Мінсоцполітики зізналися, кому "не світять" субсидії

Відзначимо, що за даними Мінфіну, в Україні за 2020 рік провели верифікацію державних соціальних виплат на 455 млрд грн і виявили 2,5 млн підстав для додаткової перевірки одержувачів, на суму 1,6 млрд грн.

Відзначається, що в 78% випадків органи місцевої влади підтвердили наявність порушень.

Зокрема, по субсидіях було виявлено найбільше невідповідностей - 70% від загальної кількості.

Найпоширенішими порушеннями виявилися: виплати вже після смерті одержувача; виплати сім'ям, які здійснили покупки більш ніж на 50 тис.грн; виплати тим, у кого є автомобіль, з дати випуску якого пройшло менше 5 років; отримання субсидій одночасно за двома різними адресами.

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

  • Наприкінці вересня 2020 року в Кабміні перенаправили 756,9 млн гривень, які були передбачені державним бюджетом на субсидії з оплати житлово-комунальних послуг, на реабілітацію людей з інвалідністю.
  • У Мінсоцполітики розписали, кому доведеться повернути субсидії-2021. За словами керівника відомства Марини Лазебної, всього в Україні запустять три програми верифікації субсидій.
  • До того Кабмін поставив жорсткі умови для отримання субсидій. Позбавити субсидій можуть орендодавців, які не задекларували доходи; боржників по комуналці і ряд інших категорій громадян.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти