Стратегія Кабміну щодо наповнення бюджету додатковими податками приречена на провал - експерт

18 червня 2021, 16:46оновлено 27 грудня 2021, 18:46
На думку політолога Кирила Сазанова, держава навпаки повинна якщо не допомагати бізнесу фінансово, то хоча б не заважати йому працювати.
гривня
Фото УНІАН

Уряд повинен виводити Україну з економічної кризи, спричиненої пандемією коронавірусу не підвищенням податкового навантаження на бізнес, а навпаки вливаючи гроші в приватні компанії, як це роблять найпрогресивніші країни світу.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог і журналіст Кирило Сазанов.

"Світова економічна криза, викликана пандемією, вдарила по всіх країнах у світі. Але ми то знаємо, що навіть найбільші проблеми створюють нові можливості. Хто встигне швидше за інших нівелювати її наслідки і налаштувати процеси, отримає нові можливості. Для цього зараз держави опрацьовують власні моделі виходу із ситуації. Найбільш прогресивні – вливають гроші в приватний бізнес, щоб допомогти йому, якомога швидше стати на ноги і повернутися до доковідних реалій. Це потрібно, щоб вже через 3-5 років ці самі підприємства стали драйверами розвитку економіки", – заявив експерт.

відео дня

Втім, констатував Сазанов, українська влада вирішила піти зовсім іншим шляхом, компенсуючи дірку в бюджеті за рахунок бізнесу шляхом введення додаткового податкового навантаження.

"Є багато як об'єктивних, так і суб'єктивних факторів, але очевидно одне – навіть у середньостроковій перспективі така стратегія приречена на провал. Зростання акцизів і податкових зборів – м'яко кажучи не стимулюють розвиток підприємництва. Через такі необдумані кроки, ми отримаємо скорочення ВПП і кількості робочих місць. В результаті стагнація економіки і відтік робочої сили. Якраз в ті країни, які зараз займаються тим, що створюють умови для виживання і розвитку бізнесу", – пояснив він.

Втім, запевняє експерт, поки що ситуацію ще можна змінити на краще.

"Переглянувши державну політику, ми можемо не тільки не програти, а й зробити якісний крок вперед. Всього-то потрібно брати приклад з успішних держав і якщо не підтримувати, то хоча б не створювати додаткових труднощів бізнесу", – констатував Сазанов.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України на засіданні 12 травня схвалив законопроект, яким вносяться зміни до Податкового кодексу для збалансування державного бюджету. Документом пропонується підвищити ставки податків, зокрема, плати за використання води і лісів, екологічного податку, рентних платежів і акцизу на алкоголь і низку інших податків.

Згідно з думкою експертів, ініціативи влади України щодо збільшення податкового навантаження на економіку суперечать заявленим планам щодо прискорення економічного зростання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти