Прибуток українських металургів істотно скоротиться в другому півріччі - експерти

16 серпня 2021, 17:17
Це відбудеться на тлі зниження цін на метал.
Металургія заводд

З початку року в Україні фіксується рекордне зростання виручки від продажу металургійної продукції, однак незважаючи на це найближчим часом прибуток українських компаній від продажу металургійної сировини і сталевої продукції може скоротитися.

Як йдеться у статті Uaprom.info "Прибуток без оптимізму: металургів чекає швидке охолодження ринку", це відбудеться на тлі зниження цін на метал.

Згідно з даними Державної митної служби, за 7 місяців з початку року українські компанії відправили на експорт чорних металів, включаючи чавун, напівфабрикати і готовий прокат на загальну суму в 7,55 млрд дол. Що майже 67% зростання в річному вимірі. Експорт виробів з чорних металів, таких як труби, цистерни, металоконструкції і т.д., також виріс майже на 29% і склав 660 млн дол.

відео дня

Тим не менш, експерти стверджують, що ця позитивна динаміка не довговічна, і вже в другому півріччі вона піде на спад.

"У порівнянні з минулим роком, коли було падіння обсягів виробництва, в тому числі у зв'язку з коронакризисом, буде деяке збільшення (виробництва – ред.)... ми вийдемо в плюс, але дуже невеликий", - припускає президент ВП "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

За його словами, на світових ринках вже помітно падіння котирувань на металопродукцію.

"Я думаю, що з другої половини року ми можемо очікувати охолодження ринку за рахунок збільшення пропозиції і зменшення попиту", - додав Каленков. На його думку, фундаментальних підстав для нового циклу зростання цін немає. "Різкий стрибок був пов'язаний головним чином з великими вливаннями в економіку на тлі пандемії", - пояснює він.

Позицію Каленкова підтримують аналітики Укрпромзовнішекспертизи, які також фіксують зниження вартості металургійної сировини на всіх ринках і падіння котирувань на металопрокат в Європі і Чорноморському регіоні. Підштовхувати ціни на металопродукцію вниз найближчим часом буде слабкий попит, вважають в УПЕ.

За словами аналітика Concorde Capital Дмитра Хорошуна, максимальні ціни на сталь (квадратна заготівля, сляби, ДКР) були в другій половині травня, а потім спостерігалося зниження - як мінімум на 15%. Ціни на ЗРС, за його інформацією, також опустилися приблизно на 25% від липневих максимумів. І це не межа - ціни будуть продовжувати знижуватися, прогнозує аналітик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти