Після рекордного зростання світові ціни на сировину почали знижуватися - експерти

17 серпня 2021, 18:02
Нещодавнє зростання цін на сировину сприяло відновленню світової економіки в період коронавірусної кризи.
пшениця
Фото УНІАН

З початку 2021 року на світових ринках почали стрімко зростати ціни на сировину, в тому числі, на руду, сталь, мідь, кукурудзу, зерно, какао-боби та соняшникову олію.

Як повідомляє "24 канал" з посиланням на профільних експертів, лише за кілька місяців вартість одразу кількох позицій сировини досягла цінового максимуму, таким чином стимулювавши поступове відновлення світової економіки в період пандемії коронавірусу.

"У 2021 році світова ціна на олію встановила світовий рекорд. Ніколи за всю історію світу такої ціни не було. Через ажіотаж ціна на 80% вища за адекватну. Але зараз уже ціна на олію у світі знижується", – пояснив економіст Олександр Охріменко.

відео дня

Експерти відзначають, що саме завдяки сприятливій ситуації на світових ринках Україні вдалося поліпшити економічне становище за підсумками першої половини 2021 року. Зокрема, збільшення попиту на сировинні товари, які Україна експортує, та зростання цін на них, сприяло стабілізації гривні.

Проте, попереджають експерти, вже наступного року ціни на сировину можуть суттєво знизитися, я не факт, що вони потім знову піднімуться.

"Це глобальний процес у світі – розкручування глобальної інфляції, який переважно пов'язаний з тим, що американці надрукували дуже-дуже багато грошей для того, щоб вийти з пандемії, щоб протидіяти кризі. Ці гроші пішли частково або повністю пішли на фінансові ринки. Як результат – ми бачимо роздування бульбашок скрізь. Це стосується абсолютно усіх сировинних ринків", – пояснив економіст Сергій Фурса.

Також він додав, що ключовим питанням все ж залишається проблема інфляції 2021 року. Але так і не зрозуміло, чи це просто спалах, який потім сам зійде нанівець чи довгостроковий процес, який загрожує фінансовій кризі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти